Vandaag een antwoord op de vraag van Nienke:

  • Mijn darmen reageren erg prikkelbaar sinds ik een dieet ben gestart. Hoe kan dat?

Prikkelbare darmen

Al je cellen (waaronder de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen die gevestigd zitten in je darmwand) bezitten celmembranen.

Deze celmembranen zijn opgebouwd uit membraan vetten genaamd fosfolipiden.

Tussen deze fosfolipiden zijn ook membraan eiwitten en cholesterol moleculen aanwezig.

Een deel van deze membraan eiwitten betreffen receptor eiwitten.

Met behulp van deze receptor eiwitten kunnen je cellen (waaronder de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen die gevestigd zitten in je darmwand) informatie (prikkels) ontvangen.

Je darmen zullen erg prikkelbaar reageren wanneer de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen die gevestigd zitten in je darmen na ontvangst van informatie (prikkels) niet goed in staat zijn om deze informatie (prikkels) te verwerken.

Dit betekent dat wanneer je darmen erg prikkelbaar reageren sinds je een dieet bent gestart, de verwerking van informatie in en door de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen die gevestigd zitten in je darmwand sindsdien is verslechterd.

De verwerking van informatie (prikkels)

De verwerking van informatie in en door de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen die gevestigd zitten in je darmwand vindt plaats met behulp van intracellulaire overdrachtsstofjes (second messengers).

Voorbeelden van intracellulaire overdrachtsstofjes (second messengers) zijn:

  • Signaal lipiden
  • Calcium ionen

Deze intracellulaire overdrachtsstofjes kunnen enkel binnen in deze cellen informatie overdragen wanneer de enzymen (dit zijn eiwitten die de processen in je cellen katalyseren) die gevestigd zitten in de membranen van deze cellen goed kunnen werken.

Dit is enkel het geval wanneer er een optimale zuurtegraad heerst in je darmwand weefsel en darmwand cellen.

Enzymen kunnen enkel goed werken in een milieu waarin een optimale zuurtegraad heerst namelijk.

Dit betekent dat wanneer je darmen erg prikkelbaar reageren sinds je een dieet bent gestart, de optimale zuurtegraad in je darmwand weefsel en darmwand cellen sindsdien veel minder heerst t.o.v. eerder.

Het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmwand weefsel en darmwand cellen

In je cellen (waaronder de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen die gevestigd zitten in je darmwand) worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Deze kan je onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen worden afbraak producten waaronder afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen gevormd en zal de optimale zuurtegraad in je darmwand weefsel en darmwand cellen verloren gaan.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen worden deze afvalstoffen verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden en zal de optimale zuurtegraad in je darmwand weefsel en darmwand cellen hersteld worden.

Dit betekent dat wanneer je darmen erg prikkelbaar reageren sinds je een dieet bent gestart, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je darmwand cellen sindsdien is afgenomen.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmwand weefsel en darmwand cellen en een goed verlopende informatie verwerking in en door je darmwand cellen van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in je darmwand cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je dieet optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je dieet onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen ontstaan en uitbreiden gedurende het aanhouden van dit dieet, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je darmwand cellen af zal nemen gedurende het aanhouden van dit dieet, de optimale zuurtegraad in je darmwand weefsel en darmwand cellen verloren zal gaan gedurende het aanhouden van dit dieet, de werking van de enzymen die gevestigd zitten in de membranen van je darmwand cellen zal verslechteren gedurende het aanhouden van dit dieet, de verwerking van informatie (prikkels) in je darmwand cellen zal verslechteren gedurende het aanhouden van dit dieet en je darmen steeds vaker prikkelbaar zullen reageren gedurende het aanhouden van dit dieet.

Conclusie:

  • Prikkelbare reacties van je darmen zijn het gevolg van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf. Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, dan zijn je darmwand cellen niet goed in staat om de informatie (prikkels) die ze te verwerken krijgen te verwerken namelijk. Kennelijk heeft je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: