Vandaag een antwoord op de vraag van Paula:

  • Ik heb gelezen dat veel mensen met overgewicht met ontstekingen in hun lijf kampen. Klopt dat?

Overgewicht

Wanneer je met overgewicht kampt, dan verloopt het verbruik van brandstoffen in je cellen niet optimaal.

De opslag van brandstoffen in de vorm van vet is het gevolg van brandstoffen die niet goed verbruikt kunnen worden in je cellen namelijk.

Wanneer het verbruik van brandstoffen in je cellen niet optimaal verloopt, dan betekent dit dat de werking van de hormonen die het verbruik van brandstoffen in je cellen stimuleren (dit betreffen de hormonen insuline en leptine) slecht is.

De werking van deze hormonen zal slecht zijn wanneer de werking van de enzymen in je cellen (cellen met insuline en leptine receptoren) slecht is.

Wanneer de werking van de enzymen in je cellen (cellen met insuline en leptine receptoren) slecht is, dan kunnen deze cellen de enzymatische processen die de hormonen insuline en leptine stimuleren niet goed uitvoeren namelijk.

Een slechte werking van enzymen

Enzymen zijn eiwitten die niet goed kunnen werken (die niet goed in staat zijn om stofwisselingsprocessen te katalyseren) wanneer ze niet in een milieu met een (voor hen) optimale zuurtegraad verkeren.

Dit is aan de orde wanneer de moleculen die aanwezig zijn in de membranen van je cellen beschadigd zijn geraakt.

In dat geval kan de instroom en uitstroom van stoffen met verzurende en ontzurende eigenschappen niet goed gereguleerd worden en kan het behoud van een optimale zuurtegraad in je cellen niet gegarandeerd worden namelijk.

Het ontstaan van ontstekingen

Ontstekingen zijn een reactie op schade.

Schade aan de moleculen die aanwezig zijn in je celmembranen.

Schade die tot een verstoorde (niet optimale) zuurtegraad in je cellen, een slechte enzymwerking in je cellen, een slechte werking van de hormonen insuline en leptine in je lijf en een slecht verlopend verbruik van brandstoffen in je cellen en de opslag van brandstoffen in de vorm van vet leidt (las je zojuist).

Conclusie:

  • Dat klopt, want ontstekingen zijn het gevolg van schade aan de moleculen in je celmembranen. Wanneer er schade heerst aan de moleculen in je celmembranen, dan zal de optimale zuurtegraad in je cellen ontbreken, zal de werking van de enzymen in je cellen slecht zijn, zal de werking van de hormonen insuline en leptine (hormonen die het verbruik van brandstoffen in je cellen stimuleren) in je lijf slecht zijn en zal het verbruik van brandstoffen in je cellen slecht verlopen (met de opslag van brandstoffen in de vorm van vet tot gevolg).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: