Vandaag een antwoord op de vraag van Gerrie:

 • Jarenlang heb ik glutenhoudende graanproducten gegeten, minstens 2x per dag. Deze heb ik altijd goed kunnen verdragen. Dit is veranderd sinds ik een sterk in koolhydraten beperkt dieet heb gevolgd en even helemaal geen graanproducten meer mocht eten. Sindsdien kan ik glutenhoudende graanproducten opeens niet meer verdragen. Hoe kan dat?!

Gluten

Gluten zijn graan eiwitten.

Deze zijn aanwezig in glutenhoudende graanproducten zoals tarwebrood.

Deze eiwitten zijn best heel zwaar (moeizaam) te verteren.

Deze moeten in 3 stappen verteerd (gesplitst) worden m.b.v. eiwit splitsende enzymen (proteasen).

Deze stappen vinden plaats in je maag en in je darmen.

Wanneer deze 3 stappen niet goed uitgevoerd kunnen worden in je maag en darmen en deze eiwitten in slecht verteerde toestand onderin je darmen belanden, dan zullen deze flink heftige darmklachten veroorzaken.

Dit betekent dat wanneer je glutenhoudende graanproducten opeens niet meer kan verdragen, de vertering van gluten (graan eiwitten) in je maag en darmen opeens niet goed meer verloopt.

Vertering

Om voeding goed te kunnen verteren moeten de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen welke aanwezig zijn in de wand van je maag en darmen goed kunnen functioneren.

Dit type cellen kan enkel goed functioneren wanneer het weefsel waarin ze verkeren goed voorzien is in vocht en voedingsstoffen en de zuurtegraad in dit weefsel optimaal (licht basisch) is.

Dit betekent dat wanneer je glutenhoudende graanproducten opeens niet meer kan verdragen, de aanvoer van van vocht en voedingsstoffen richting je maagwand en darmwand weefsel is afgenomen en de optimale zuurtegraad in je maagwand en darmwand weefsel verloren is gegaan, waardoor de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen welke aanwezig zijn in je maagwand en darmwand weefsel opeens niet goed meer kunnen werken.

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels wordt gereguleerd door hormonen.

Deze hormonen kunnen echter niet goed werken wanneer de voedingstoestand in je lijf slecht is.

Dit betekent dat wanneer je glutenhoudende graanproducten opeens niet meer kan verdragen, de voedingstoestand in je lijf is verslechterd, waardoor de aanvoer van van vocht en voedingsstoffen richting je maagwand en darmwand weefsel is afgenomen en de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen welke aanwezig zijn in je maagwand en darmwand weefsel opeens niet goed meer kunnen werken.

Het ontstaan van een slechte voedingstoestand

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

De voedingstoestand in je lijf zal echter ook verslechteren wanneer je dieet onderstaande niet-essentiële voedingsstoffen volop levert.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je glutenhoudende graanproducten opeens niet meer kan verdragen (sinds je een sterk in koolhydraten beperkt dieet hebt gevolgd), je dieet waarschijnlijk tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heeft veroorzaakt en/of overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf heeft veroorzaakt, waardoor de aanvoer van van vocht en voedingsstoffen richting je maagwand en darmwand weefsel is afgenomen en de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen welke aanwezig zijn in je maagwand en darmwand weefsel opeens niet zo goed meer kunnen werken.

Conclusie:

 • Wanneer je dieet de voedingstoestand in je lijf heeft doen verslechteren, dan kunnen de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen welke aanwezig zijn in je maagwand en darmwand weefsel niet goed meer werken en kan je voeding welke je eerder prima kon verdragen (verteren) opeens niet meer verdragen (verteren). Vermoedelijk heeft je dieet de voedingstoestand in je lijf doen verslechteren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: