Vandaag een antwoord op de vraag van Patricia:

  • Ik wil heel graag een vastendieet volgen waarbij ik enkel tussen 12 en 8 eet, maar zodra ik dit probeer voel ik me al na een aantal uur zo slecht (onwel), waardoor ik het vasten moet onderbreken en wel iets moet eten om me weer wat beter te voelen. Hoe kan dit?

Onwel

Je zult je slecht (onwel) voelen wanneer je lichaam na daling van je bloedwaardes (wat plaatsvindt zodra je urenlang niks eet) niet goed in staat is om onder invloed van hormonen je gedaalde bloedwaardes te herstellen tot het ideale niveau.

Hiertoe is je lichaam niet goed in staat, wanneer er in je leverweefsel tekorten heersen in vocht en zogenaamde essentiële voedingsstoffen.

Deze tekorten zullen heersen wanneer je voeding in de uren van eten (voorafgaand aan de uren van vasten) onvoldoende vocht en onvoldoende essentiële voedingsstoffen heeft geleverd.

Deze tekorten zullen echter ook heersen wanneer je met spijsverteringsproblemen kampt.

Dit betekent dat wanneer je niet met spijsverteringsproblemen kampt en je voeding in de uren van eten (voorafgaand aan de uren van vasten) gaat optimaliseren in vocht en essentiële voedingsstoffen, je in theorie de uren van vasten door kan komen zonder onwel te hoeven worden na een aantal uur.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Conclusie en antwoord op de vraag van Patricia:

  • Dit komt, omdat je lever kennelijk onvoldoende voorzien was in vocht en essentiële voedingsstoffen toen je bloedwaardes te laag dreigden te worden na een paar uur van vasten. Wanneer je lever op dat moment een tekort ervaart in vocht en essentiële voedingsstoffen, dan kunnen je bloedwaardes na daling niet goed op pijl gehouden worden namelijk

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: