Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

  • Ik heb in het verleden met een eetbuien stoornis gekampt. Ik ben hier met behulp van therapie van hersteld, waardoor ik trots kan melden dat ik al ruim 2 jaar geen eetbui meer heb gehad. Tot voor kort althans, want toen ik een tijdje terug besloot een dieet te gaan volgen, kreeg ik na een aantal weken opeens weer eetbuien. Is dat te verklaren?

Oncontroleerbaar eetgedrag

Een eetbui is een voorbeeld van oncontroleerbaar gedrag.

Oncontroleerbaar gedrag is gedrag dat voortkomt uit een tijdelijk verslechterde hersenwerking.

In je hersenen zit het centrale deel van je zenuwstelsel gevestigd.

De activiteit in dit deel van je zenuwstelsel zal onderdrukt (beperkt) worden wanneer er acute actie vereist is in het perifere deel van je zenuwstelsel (het deel dat in het onderliggende deel van het lichaam, het perifere deel van het lichaam, gevestigd zit).

Acute actie aldaar is vereist wanneer de zuurtegraad in je weefsels afwijkt van het optimum (een licht basische zuurtegraad).

Wanneer de zuurtegraad in je weefsels afwijkt van het optimum (een licht basische zuurtegraad), dan zullen de enzymen in je weefsels verslechteren in werking en zullen de enzymatische processen in je weefsels niet goed gereguleerd (aangestuurd en op elkaar afgestemd) kunnen worden m.b.v. hormonen namelijk.

Wanneer dat aan de orde is, dan heerst er stress in je lijf en is acute actie en de activatie van het autonome deel van je zenuwstelsel (het deel dat gedrag veroorzaakt dat je niet kan controleren) vereist.

Dit betekent dat wanneer gedurende het volgen van een dieet de optimale zuurtegraad in je weefsels verloren gaat, de enzymen in je weefsels zullen verslechteren in werking, de enzymatische processen in je weefsels niet goed gereguleerd (aangestuurd en op elkaar afgestemd) kunnen worden m.b.v. hormonen, er stress zal ontstaan in je lijf, er acute actie vereist is in het perifere deel, het autonome deel, van je zenuwstelsel en je je gedrag, inclusief je eetgedrag, tijdelijk niet zal kunnen controleren (tot de optimale zuurtegraad in je weefsels weer hersteld is).

De zuurtegraad in je weefsels

In je weefsels vinden voortdurend stofwisselingsprocessen plaats.

Deze kan je onderverdelen in twee delen:

  • Katabole (afbrekende) processen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) processen.

Gedurende het katabole deel worden afbraakproducten (afvalstoffen) met zuurtegraad verhogende eigenschappen gevormd.

Deze afvalstoffen kunnen pas verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden gedurende de uitvoering van het anabole deel.

Dit betekent dat de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels verloren zal gaan wanneer er structureel meer katabole dan anabole processen uitgevoerd worden in je lijf.

Dit is het geval wanneer je dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen.

Anabole processen kunnen enkel goed uitgevoerd worden in een lijf die geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart namelijk.

Dit betekent dat wanneer gedurende het volgen van een dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf ontstaan, de uitvoering van anabole processen in je lijf zal afnemen, de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf zal verslechteren en de optimale zuurtegraad in je weefsels verloren zal gaan (met een tijdelijk verlies van controle over je gedrag, inclusief je eetgedrag, tot gevolg).

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf

Er zullen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf ontstaan wanneer je dieet onvoldoende vocht en onvoldoende essentiële voedingsstoffen levert, maar ook wanneer je dieet (naar verhouding) teveel niet-essentiële stoffen levert.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je dieet onvoldoende vocht en essentiële voedingsstoffen levert of (naar verhouding) teveel niet-essentiële voedingsstoffen levert, tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen ontstaan, de uitvoering van anabole processen in je lijf zal afnemen, de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf zal verslechteren en de optimale zuurtegraad in je weefsels verloren zal gaan (met een tijdelijk verlies van controle over je gedrag, inclusief je eetgedrag, tot gevolg).

Conclusie:

  • Ja, dit is te verklaren wanneer je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt. In dat geval zal de uitvoering van anabole processen in je lijf afnemen, zal de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf verslechteren en zal de optimale zuurtegraad in je weefsels verloren gaan (met een tijdelijk verlies van controle over je gedrag, inclusief je eetgedrag, tot gevolg) namelijk. Vermoedelijk veroorzaakt het dieet dat je een tijdje terug bent gaan volgen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: