Vandaag een antwoord op de vraag van Beatrijs:

 • Afgelopen week had ik mijn eerste vaccinatie. Klachten heb ik nadien nauwelijks ervaren. Veel mensen in mijn omgeving hebben na hun vaccinatie wel wat pittige klachten ervaren. Nu is het zo dat ik een dieet aan het volgen ben momenteel. Kan het zijn dat het volgen van dit dieet bij heeft gedragen aan het feit dat ik nauwelijks klachten heb ervaren na mijn vaccinatie?

Klachten

Klachten zijn het gevolg van processen die uitgevoerd moeten worden maar niet goed uitgevoerd kunnen worden.

Dit betekent dat wanneer je na je vaccinatie nauwelijks klachten hebt ervaren, je lichaam goed in staat is geweest om de processen welke het uit te voeren had ook daadwerkelijk uit te voeren

Vaccinatie

Wanneer je gevaccineerd bent met een mRNA vaccin dan moet je lichaam volop aan de slag:

 • Je cellen moeten eiwitten gaan vormen welke overeenkomen met de spike eiwitten welke het Covid virus bevat.
 • Je afweersysteem moet antistoffen tegen deze eiwitten gaan vormen.

Dit betekent dat na vaccinatie je lichaam tijdelijk veel meer (opbouwende) processen uit te voeren heeft t.o.v. anders.

Anabole processen kunnen echter niet goed uitgevoerd worden in je lijf (met het ontstaan van klachten tot gevolg) wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert en tekorten ervaart in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat wanneer je na vaccinatie nauwelijks klachten hebt ervaren, je lichaam waarschijnlijk in een erg goede voedingstoestand verkeerde op het moment van vaccinatie en dat je dieet waarschijnlijk erg goed voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, want anders had ook jij waarschijnlijk heel wat meer klachten ervaren.

Conclusie:

 • Ja, dat kan wanneer je dieet erg goed bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf. Wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf op het moment van vaccinatie, dan is je lijf beter in staat om de extra processen welke het na vaccinatie uit te voeren heeft ook daadwerkelijk uit te voeren dan wanneer er geen goede voedingstoestand heerst in je lijf op het moment van vaccinatie namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: