Vandaag een antwoord op de vraag van Cora: 

  • Ik volg een dieet waarbij in alle maaltijden een bron van goede vetten (zoals koud geperste plantaardige olie) aanwezig moet zijn. Wanneer ik echter wat van deze olie aan mijn maaltijden toevoeg (iets wat ik voorheen nooit deed), dan moet ik meteen na het eten van mijn maaltijd al naar het toilet om te poepen. Hoort dit zo?

De passagetijd van je spijsbrij door je spijsverteringskanaal

Wanneer je iets eet, dan moeten vervolgens de stoffen in hetgeen je hebt gegeten (de stoffen aanwezig in je spijsbrij) verteerd worden en na vertering opgenomen worden in je darmwand.

Dit vergt tijd.

Dit betekent dat de passage van je spijsbrij doorheen je slokdarm, maag en darmen normaal gesproken behoorlijk wat tijd in beslag neemt.

Wanneer je echter meteen na het eten van een maaltijd met een beetje olie daarin aanwezig al naar het toilet moet om te poepen (en de passage van je spijsbrij doorheen je slokdarm, maag en darmen door het toevoegen van olie aan je maaltijd opeens veel minder tijd in beslag neemt), dan doet dit vermoeden dat de vetten aanwezig in je maaltijd niet goed verteerd kunnen worden in je lijf of (na vertering) niet goed opgenomen kunnen worden in je darmwand.

De vertering van vet en de opname van verteerde vetten in je darmwand

Vetten kunnen enkel goed verteerd worden wanneer de afgifte van alvleeskliersap en de afgifte van galsap in je darmen goed verloopt en er een optimale zuurtegraad in je darmen heest.

Verteerde vetten kunnen enkel goed opgenomen worden in je darmwand wanneer de slijmvlieslaag in je darmen in goede conditie verkeert en er (als gevolg daarvan) geen ontstekingen aan je darmwand cellen heersen.

Dit betekent dat wanneer je meteen na het eten van een maaltijd met een beetje olie daarin aanwezig al naar het toilet moet om te poepen, dit niet zo hoort en niet normaal is en er vermoedelijk sprake is van een slechte alvleeskliersap of galsap afgifte in je darmen, een verstoorde zuurtegraad in je darmen of een slechte conditie van de slijmvlieslaag in je darmen.

Conclusie:

  • Nee, dit hoort niet zo, want wanneer de vetten in je maaltijd goed verteerd kunnen worden in je darmen en na vertering goed opgenomen kunnen worden in je darmwand, dan zou het een hele tijd moeten duren tot je naar het toilet moet om te poepen, nadat je een maaltijd met vetten daarin aanwezig hebt gegeten. Het feit dat jij meteen moet poepen nadat je een maaltijd met vetten daarin aanwezig hebt gegeten, doet dan ook vermoeden dat de vertering van vetten in je darmen of de opname van verteerde vetten in je darmwand niet goed verloopt in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: