Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

  • Mijn vriendin voelde zich afgelopen jaar erg moe. Een aantal weken geleden is ze dagelijks groene sapjes gaan drinken met vele vitamines en mineralen daarin aanwezig. Vanaf dat moment is haar energie niveau sterk toegenomen. Deze sapjes bevatten echter maar heel weinig calorieën. Hoe kan het dat ze sinds het drinken van sapjes met heel weinig calorieën daarin aanwezig meer energie heeft verkregen?

Energie

Je energie niveau zal toenemen wanneer de productie van energie (de productie van het molecuul ATP) in je cellen goed verloopt.

De productie van energie betreft een enzymatisch proces.

Dit betekent dat dit proces enkel goed kan verlopen wanneer de stofwisselingsenzymen in je lijf (in je weefsels en cellen) goed kunnen werken.

De werking van enzymen

Stofwisselingsenzymen kunnen enkel goed werken wanneer en een optimale (dat is een licht basische) zuurtegraad heerst in je weefsels en wanneer er voldoende co-enzymen aanwezig zijn in je weefsels.

Dit vereist de aanwezigheid van voldoende vocht, voldoende mineralen met basische eigenschappen en voldoende vitamines en mineralen welke dienstdoen als co-enzymen in je weefsels.

Dit betekent dat wanneer je voeding weinig vocht en weinig vitamines en mineralen bevat, de optimale zuurtegraad in je weefsels verloren zal gaan, er tekorten in co-enzymen in je weefsels zullen ontstaan, de stofwisselingsenzymen in je weefsels niet goed kunnen werken en de productie van energie in je cellen zal afnemen.

Dit betekent echter ook dat wanneer je het vochtgehalte, vitaminegehalte en mineraalgehalte van je voeding verhoogt (wat aan de orde is wanneer je opeens dagelijks groene sapjes gaat drinken met vele vitamines en mineralen daarin aanwezig), de optimale zuurtegraad in je weefsels opeens beter behouden kan blijven, er opeens minder tekorten in co-enzymen in je weefsels zullen ontstaan, de stofwisselingsenzymen in je weefsels opeens weer beter kunnen werken en de productie van energie in je cellen opeens weer kan toenemen (op voorwaarde dat de verdeling van brandstof en zuurstof over je weefsels en de opname van brandstof en zuurstof in je cellen ook wel goed verloopt).

Dit laatste (een goede verdeling van brandstof en zuurstof over je weefsels en een goede opname van brandstof en zuurstof in je cellen) is echter niet iets wat vanzelfsprekend goed verloopt.

Dit verloopt enkel goed wanneer je voeding naast veel vocht, veel vitamines en veel mineralen (afkomstig uit de groene sapjes) ook wel voldoende eiwitten bevat welke de negen essentiële aminozuren voldoende leveren en voldoende vetten bevat welke de twee essentiële vetzuren voldoende leveren namelijk.

Conclusie:

  • Dit komt omdat de enzymen in je weefsels welke de productie van energie in je cellen mogelijk maken enkel goed kunnen werken wanneer er voldoende vocht, vitamines en mineralen aanwezig is in je weefsels.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: