Vandaag een antwoord op de vraag van Ada:

 • Ik volg nu al een tijdje een dieet. Gedurende de eerste weken van het dieet dronk ik regelmatig cola light. Daar ben ik inmiddels mee gestopt. Ik merkte namelijk dat mijn eetlust toenam na het drinken daarvan. Kan dat?

Eetlust

Je eetlust zal toenemen wanneer de overdracht van informatie in je lijf opeens verslechtert.

Wanneer de overdracht van informatie in je lijf opeens verslechtert, dan kan ook de informatie welke anorexigenen (eetlust beperkende hormonen) overdragen op de receptoren in het verzadigingscentrum van je hersenen opeens niet goed overgedragen worden en kan je opeens geen verzadiging meer ervaren namelijk.

Informatieoverdracht

De overdracht van informatie in je lijf zal verslechteren wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd raakt.

Wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd raakt, dan kunnen anabole processen niet uitgevoerd worden en kunnen vele overdrachtsstofjes zoals hormonen en neurotransmitters niet gevormd worden namelijk.

Het ontstaan van een verhoogde zuurtegraad in je weefsels

De zuurtegraad in je weefsels zal verhoogd raken wanneer je weefsels uitgeput raken van vocht en elektrolyten onder invloed van stress hormonen.

Deze hormonen zullen onder andere afgegeven worden wanneer de voedingstoestand in je lijf opeens verslechtert.

Dit betekent dat wanneer je iets eet of drinkt wat de voedingstoestand opeens doet verslechteren, dit een verhoogde afgifte van stress hormonen in je lijf, een verhoogde zuurtegraad in je weefsels, een verslechterde informatie overdracht in je lijf en een verhoogde eetlust teweeg kan brengen.

Het ontstaan van een slechte voedingstoestand

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren (met een verhoogde afgifte van stress hormonen in je lijf, een verhoogde zuurtegraad in je weefsels, een verslechterde informatie overdracht in je lijf en een verhoogde eetlust tot gevolg) wanneer hetgeen je eet of drinkt tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

De voedingstoestand in je lijf zal echter ook verslechteren wanneer hetgeen je eet of drinkt onderstaande niet-essentiële voedingsstoffen regelmatig volop levert.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

De verwerking van niet essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële stoffen namelijk.

Cola light

Cola ligt bezit een hele lading niet-essentiële stoffen zoals koolzuur, cafeïne, voedingszuren en zoetstoffen.

De verwerking van deze stoffen put je lijf uit van vocht en essentiële voedingsstoffen.

Dit betekent dat het drinken van cola light de voedingstoestand in je lijf opeens doet verslechteren, een verhoogde afgifte van stress hormonen in je lijf doet veroorzaken, de zuurtegraad in je weefsels doet verhogen, de overdracht van informatie in je lijf doet verslechteren en daardoor inderdaad een verhoogde eetlust kan doen veroorzaken.

Conclusie:

 • Ja, want cola light staat bol van niet-essentiële stoffen en veroorzaakt na consumptie ervan een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf. Wanneer de voedingstoestand in je lijf slecht is, dan zal de overdracht van informatie in je lijf niet goed verlopen met een verhoogde eetlust tot gevolg.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: