Vandaag een antwoord op de vraag van Greet:

  • Sinds de start van mijn dieet (een sterk in koolhydraten beperkt dieet) voel ik me erg gespannen en lukt het me niet te ontspannen. Ik heb gelezen dat magnesium helpt ontspannen, dus ben ik sinds afgelopen week magnesium supplementen gaan slikken. Helaas heeft dit niet voor ontspanning gezorgd: hoe kan dit?

Een verhoogde spanning in je lijf

Een verhoogde spanning in je lijf is het gevolg van een vocht en elektrolyten tekort in je weefsels.

Een dergelijk tekort zal ontstaan wanneer je lichaam langdurig (chronisch) stress ervaart.

In dat geval zal onder invloed van stress hormonen de verdeling van vocht en elektrolyten zoals magnesium over je weefsels beperkt worden en zullen je weefsel van vocht en elektrolyten zoals magnesium uitgeput raken.

Dit betekent dat wanneer je sinds de start van je dieet een verhoogde spanning in je lijf ervaart, je dieet vermoedelijk een verhoogde afgifte van stress hormonen doet veroorzaken in je lijf.

De opname van magnesium in je lijf, weefsels en cellen

Wanneer je een magnesium supplement slikt omwille van de ontspannende werking van het mineraal aanwezig in dit supplement, dan kan het mineraal in dit supplement enkel tot ontspanning leiden wanneer het goed opgenomen wordt in je lijf, goed verdeeld wordt over je weefsels en goed opgenomen wordt in je cellen.

Wanneer je dieet echter een verhoogde afgifte van stress hormonen blijft veroorzaken ten tijde van het gebruik van dit supplement, dan zal de opname van magnesium in je lijf, de verdeling ervan over je weefsels en de opname ervan in je cellen niet goed verlopen en kan dit mineraal in je supplement dus ook niet tot ontspanning leiden.

Dit betekent dat de verhoogde spanning in je lijf enkel kan dalen wanneer je dieet geen verhoogde afgifte van stress hormonen meer veroorzaakt in je lijf en vocht en elektrolyten zoals magnesium (als gevolg daarvan) weer goed verdeeld kunnen worden over je weefsels.

Een verhoogde afgifte van stress hormonen in je lijf

Een verhoogde afgifte van stress hormonen zal ontstaan in je lijf wanneer de voedingstoestand in je lijf steeds meer verslechtert als gevolg van hetgeen je eet (je dieet).

Deze zal verslechteren wanneer hetgeen je eet (je dieet) een chronisch tekort in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Dit betekent dat de spanning in je lijf enkel kan dalen wanneer je dieet geen tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële stoffen meer veroorzaakt in je lijf en vocht en elektrolyten zoals magnesium (als gevolg daarvan) weer goed verdeeld kunnen worden over je weefsels.

Conclusie:

  • Dit komt omdat het slikken van een supplement met een mineraal met een ontspannende werking daarin aanwezig niet kan garanderen dat het mineraal in dit supplement ook daadwerkelijk aan komt in je lijf daar waar ontspanning nodig is. Hiervoor is een goede vocht en elektrolytenbalans in je lijf nodig namelijk. Deze kan je in gunstige zin beïnvloeden door je voeding te optimaliseren in vocht en essentiële voedingsstoffen. Doe je dit niet, dan kan het slikken van een dergelijk supplement geen ontspanning garanderen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: