Vandaag een antwoord op de vraag van Femke:

  • Sinds ik een dieet ben gestart ervaar ik veel meer en veel eerder maagvulling t.o.v. eerder, terwijl ik veel kleinere porties eet t.o.v. eerder. Hoe kan dat?

Maagvulling

Maagvulling kan je pas ervaren wanneer de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen welke gevestigd zitten in de wand van je maag goed kunnen werken.

Enkel dan kan je voeding de oprekking van je maagwand veroorzaken en kan informatie over de vulling van je maag overgedragen worden richting je hersenen namelijk.

Dit soort cellen kunnen enkel werken wanneer er een optimale (licht basische) zuurtegraad heerst in je weefsels.

Dit betekent dat wanneer je sinds de start van een dieet veel meer en veel eerder maagvulling ervaart t.o.v. eerder, de zuurtegraad in je weefsels sindsdien is verbeterd.

De zuurtegraad in je weefsels

De optimale zuurtegraad in je weefsels kan enkel behouden blijven wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf goed verloopt.

Deze verloopt enkel goed wanneer de voedingstoestand in je lijf goed is en de vocht en elektrolytenbalans in je lijf (als gevolg daarvan) goed gereguleerd kan worden.

Dit betekent dat wanneer je sinds de start van een dieet veel meer en veel eerder maagvulling ervaart t.o.v. eerder, de voedingstoestand in je lijf sindsdien is verbeterd.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf kan enkel verbeteren wanneer je lijf steeds minder tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat wanneer je sinds de start van een dieet veel meer en veel eerder maagvulling ervaart t.o.v. eerder, je dieet kennelijk veel minder tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt dan je eerdere eetpatroon.

Conclusie:

  • Dat komt, omdat je dieet kennelijk minder tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt t.o.v. je eerdere eetpatroon. Enkel wanneer je lichaam geen tekorten in essentiële voedingsstoffen ervaart, dan kan de optimale zuurtegraad in je weefsels behouden blijven, kunnen de kliercellen, spiercellen en zenuwcellen in je maagwand goed werken en kan informatie over de vulling van je maag goed overgedragen worden richting je hersenen namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: