Vandaag een antwoord op de vraag van Marjolein:

  • Ik volg een sterk in koolhydraten beperkt en eiwitrijk dieet en had afgelopen weekend erg veel moeite om de verleidelijke hapjes op tafel te weerstaan. Gelukkig is het me gelukt om enkel wat magere harde kaas te pakken en eten. Ik dacht dat ik hier goed aan had gedaan, omdat magere, harde kaas veel eiwitten en geen koolhydraten bevat, maar desondanks ben ik deze week veel minder vet verloren t.o.v. anders. Hoe kan dat?

De verbranding van vet

De verbranding van vet kan enkel plaatsvinden in je lijf wanneer je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan, de zuurtegraad in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan stabiel laag zijn).

Dit betekent dat wanneer hetgeen je eet een verhoging van je bloedwaardes doet veroorzaken, er in de periode daarna even geen vet verbranding plaats zal vinden in je lijf.

Magere, harde kaas

Magere, harde kaas bezit geen koolhydraten.

Veel eiwitten en veel natrium houdend zout bezit kaas wel.

Natrium is een mineraal welke een verhoging van je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan veroorzaakt.

Dit betekent dat na consumptie van kaas je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan zal stijgen en er in de periode daarna even geen vet verbranding plaats zal vinden in je lijf.

Een verhoging van je bloedsuikerspiegel

Behalve dat de consumptie van kaas je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan doet stijgen, doet het ook een verhoogde zuurtegraad in je weefsels veroorzaken.

Wanneer er een verhoogde zuurtegraad in je weefsels ontstaat, dan zal als reactie daarop het stress hormoon cortisol afgegeven worden in je lijf.

Wanneer cortisol afgegeven wordt in je lijf, dan zal dit hormoon de nieuw vorming van glucose door je lever (een proces genaamd gluconeogenese) stimuleren met een verhoging van je bloedsuikerspiegel tot gevolg.

Dit betekent dat na consumptie van kaas niet alleen je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan zal stijgen, maar ook je bloedsuikerspiegel kan gaan stijgen, waardoor er in de periode daarna even geen vetverbranding plaats zal vinden in je lijf ook al heb je iets gegeten wat geen koolhydraten bevat.

Conclusie:

  • Dit komt, omdat de verbranding van vet in je lijf enkel plaatsvindt wanneer je bloedwaardes laag zijn. Een zoutrijke bron van eiwitten, zoals kaas, veroorzaakt een verhoging van je bloedwaardes. Sowieso je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan, maar zelfs je bloedsuikerspiegel wanneer de consumptie ervan een verhoogde zuurtegraad in je weefsels veroorzaakt. Wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd raakt, dan zal de nieuwvorming van glucose door je lever onder invloed van het stress hormoon cortisol plaatsvinden en zal je bloedsuikerspiegel als gevolg daarvan stijgen namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: