Vandaag een antwoord op de vraag van Eefke:

  • Sinds afgelopen jaar heb ik regelmatig darmklachten. Ongeveer in diezelfde periode heb ik ook huidproblemen ontwikkeld. Is er wellicht een verband tussen beide?

De gevolgen van darmklachten

Darmklachten zullen ontstaan wanneer je darmen (de spiercellen, kliercellen en zenuwcellen in je darmwand) niet optimaal functioneren.

Wanneer je darmen niet optimaal functioneren, dan heeft dit nadelige gevolgen voor de opname van vocht en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen in je lijf:

  • De opname van vocht en voedingsstoffen in je lijf zal niet optimaal verlopen.
  • De afvoer van afvalstoffen in je lijf zal niet optimaal verlopen.

Dit betekent dat wanneer je met darmklachten kampt er veel sneller een vocht en voedingsstoffen tekort in je lijf zal ontstaan, dan wanneer je niet met darmklachten kampt.

Het ontstaan van huidproblemen

Huidproblemen zullen ontstaan wanneer je huid beschadigd raakt en niet goed hersteld kan worden.

Dit is aan de orde wanneer je onderhuidse bindweefsel lagen veelvuldig uitgeput raken van vocht en voedingsstoffen.

Deze zullen regelmatig uitgeput raken van vocht en voedingsstoffen wanneer je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan, de zuurtegraad in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan niet goed op pijl gehouden kunnen worden.

Deze bloedwaardes kunnen niet goed op pijl gehouden worden, wanneer vocht en zogenaamde essentiële voedingsstoffen na uitputting onvoldoende aangevuld worden in je lijf, omdat bijvoorbeeld de opname van vocht en voedingsstoffen in je darmen niet goed verloopt.

Dit betekent dat wanneer je met darmklachten kampt, je onderhuidse bindweefsel lagen veel sneller uitgeput zullen raken van vocht en voedingsstoffen, dan wanneer je niet met darmklachten kampt, en huidproblemen (als gevolg daarvan) ook veel sneller zullen ontstaan, dan wanneer je niet met darmklachten kampt.

Conclusie:

  • Ja, er is een verband, want je huid zal in conditie verslechteren en problemen gaan geven, wanneer de opname van vocht en voedingsstoffen in je lijf niet goed verloopt en je onderhuidse bindweefsel lagen (als gevolg daarvan) regelmatig uitgeput raken (van vocht en voedingsstoffen).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: