Vandaag een antwoord op de vraag van Petra:

  • Ik heb al een tijdje een bolle buik. Deze oogt ongeveer hetzelfde als de hongerbuikjes van kindjes in arme landen. Ik heb begrepen dat zo’n hongerbuikje het gevolg is van een eiwit tekort in hun voeding waardoor er oedemen (vocht ophopingen) in hun buikholte ontstaan. Ook ik heb veel vocht in mijn buikholte voor mijn gevoel, maar mijn voeding is rijkelijk voorzien in eiwitrijke voedingsmiddelen, dus kan een eiwit tekort niet de oorzaak zijn van mijn bolle buik, toch?!

Albumine

Wanneer je lichaam een eiwit tekort ervaart (een tekort in essentiële aminozuren waaruit je lichaam nieuwe eiwitten kan vormen), dan is het niet goed in staat om nieuwe eiwitten zoals het plasma eiwit albumine te vormen.

Albumine is een eiwit welke ervoor zorgt dat je voortdurend voldoende vocht en opgeloste stoffen in je bloedbaan hebt en houdt om een optimale bloeddruk te kunnen behouden en welke er ook voor zorgt dat vocht en voedingsstoffen goed over je weefsels verdeeld kunnen worden.

Dit betekent dat wanneer je lichaam niet goed in staat is om albumine te vormen vanwege een eiwit tekort in je lijf, de verdeling van vocht over je weefsels zal verslechteren en oedemen (vochtophopingen) in je lijf (waaronder je buikholte) heel makkelijk kunnen ontstaan.

Het ontstaan van een eiwit tekort in je lijf

Wanneer je voeding (i.t.t. de voeding van kindjes in arme landen) rijkelijk voorziet in eiwitrijke voedingsmiddelen, dan lijkt het niet logisch dat een bolle buik met veel vocht daarin aanwezig het gevolg is van een eiwit tekort in je lijf.

Toch kan ook wanneer je voeding rijkelijk voorziet in eiwitrijke voedingsmiddelen een eiwit tekort in je lijf ontstaan.

Dit kan ontstaan wanneer de eiwitrijke voedingsmiddelen in je voeding onvoldoende voorzien in alle negen aminozuren en kan ook ontstaan wanneer de eiwitten in deze eiwitrijke voedingsmiddelen niet goed verteerd kunnen worden in je maag en darmen.

Essentiële aminozuren

Sommige aminozuren (bouwstenen van eiwitten) kan je lichaam zelf vormen.

Dit worden niet-essentiële aminozuren genoemd.

Er zijn echter ook aminozuren welke je lichaam niet zelf kan vormen.

Dit worden essentiële aminozuren genoemd.

Dit betreffen de aminozuren histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine.

Deze zijn in complete zin (d.w.z. alle negen) aanwezig in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals ei, mager vlees, (vette) vis, magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm) en soja producten zoals tofu.

Dit betekent dat wanneer de eiwitrijke voedingsmiddelen in je voeding onvoldoende voorzien in bovengenoemde aminozuren, je lichaam alsnog een eiwit tekort kan gaan ervaren en ook jouw bolle buik het gevolg kan zijn van een eiwit tekort in je lijf.

De verteerbaarheid van eiwitten

Om de eiwitten in je voeding goed te kunnen verteren moeten spijsverteringssappen goed afgegeven worden in je maag en darmen en moeten de enzymen welke in die sappen aanwezig zijn goed kunnen werken.

Dit is enkel het geval wanneer je eiwitrijke voeding naast eiwitten met alle negen essentiële aminozuren daarin aanwezig ook voldoende vocht, voedingsvezels, essentiële vitamines, essentiële mineralen en essentiële vetzuren bezit en niet allemaal ingrediënten bezit welke niet onder voedingsstoffen vallen en welke je lichaam niet nodig heeft.

Dit betekent dat wanneer de eiwitrijke voedingsmiddelen in je voeding onvoldoende aangevuld worden met voedingsmiddelen welke voorzien in vocht, voedingsvezels en de essentiële voedingsstoffen welke niet in eiwitrijke voeding aanwezig zijn, de eiwitten in je voeding niet goed verteerd kunnen worden, je lichaam alsnog een eiwit tekort kan gaan ervaren en ook jouw bolle buik het gevolg kan zijn van een eiwit tekort in je lijf.

Conclusie:

  • Jawel hoor. Wanneer de eiwitrijke voedingsmiddelen in jouw eetpatroon onvoldoende voorzien in essentiële aminozuren of wanneer de eiwitten erin aanwezig niet goed verteerd kunnen worden, dan kan ook jouw bolle buik het gevolg zijn van een eiwit tekort in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: