Vandaag een antwoord op de vraag van Paula:
- Elk jaar heb ik na het kerstdiner een enorm opgeblazen buik. Mijn familie maakt hier er elk jaar grapjes over. Dit vind ik erg vervelend. Hoe kan ik voorkomen dat ik dit jaar opnieuw na het kerstdiner met een opgeblazen buik rondloop?
Een opgeblazen buik
Een opgeblazen buik zul je verkrijgen wanneer er veel gassen gevormd worden onder in je darmen.
Deze zullen flink veel gevormd worden onder in je darmen wanneer de bacteriën aldaar veel meer slecht verteerde voedingsstoffen dan anders ontvangen om af te breken.
Bij de bacteriële afbraak van voedingsresten onderin je darmen komen gassen vrij namelijk.
Dit betekent dat je het opblazen van je buik na het kerstdiner dit jaar enkel kan voorkomen, wanneer hetgeen je tijdens het diner eet goed verteerd kan worden.
Vertering
Voeding kan enkel goed verteerd worden wanneer er een goede afgifte van spijsverteringssappen plaats kan vinden in je spijsverteringskanaal en wanneer de enzymen daarin aanwezig goed kunnen werken.
Dit is enkel het geval, wanneer hetgeen je eet weinig tot geen bewerkingsprocessen heeft ondergaan en als gevolg daarvan nog zoveel mogelijk vocht, vezels, vitamines en intacte koolhydraten, eiwitten en vetten bezit.
Dit is niet het geval wanneer hetgeen je eet veel bewerkingsprocessen heeft ondergaan en als gevolg daarvan nog maar weinig vocht, vezels en vitamines bezit en veel geschade koolhydraten, eiwitten en vetten bezit.
Dit betekent dat je het opblazen van je buik na het kerstdiner dit jaar zoveel mogelijk kan voorkomen, wanneer je vanuit het aanbod op tafel hetgeen opschept wat weinig tot geen bewerkingsprocessen heeft ondergaan.
Zoals:
- Rauwe, gekookte, gestoomde of kortstondig gebakken groenten
- Gekookte aardappels of gekookte volkoren granen
- Gestoofde, gestoomde of kortstondig gebakken vlees of vissoorten
- Vers fruit
Voorbeelden van hetgeen je beter niet op kan opscheppen:
- Wit brood, gefrituurde aardappelproducten en vezelarme (witte) granen
- Gepaneerde, gefrituurde en in deegwaar verpakte vlees en vissoorten
- Suikerrijke en vetrijke sauzen
- Suikerrijke nagerechten zoals pudding, vla, dessert of ijstaart
Conclusie:
- Dit kan je doen door vanuit het aanbod op tafel hetgeen op te scheppen wat weinig tot geen bewerkingsprocessen heeft ondergaan.
Add comment