Vandaag een antwoord op de vraag van Ellis:

  • Ik volg een ketogeen dieet en moet ten tijde van mijn dieet mijn koolhydraat inname sterk beperken. Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis, eieren en kaas mag ik gedurende dit dieet wel eten, dus heb ik bedacht dat ik me gedurende de kerstdagen ga focussen op het eten van vlees, vis, eieren en kaas. Ik vermoed dat ik op die manier gedurende de kerstdagen niet uit de vet verbranding zal raken, klopt dat?

Vet verbranding

Je lichaam zal uit de vet verbranding raken wanneer je bloedsuikerspiegel verhoogd raakt.

Deze kan verhoogd raken als gevolg van de consumptie van koolhydraten, maar kan ook verhoogd raken als gevolg van een verhoogde afgifte van het stress hormoon cortisol in je lijf.

Dit hormoon stimuleert een proces genaamd gluconeogenese namelijk.

Dit is een proces waarbij in en door je lever glucose gevormd wordt uit andere voedingsstoffen.

Een voorbeeld van een voedingsstof waaruit je lever glucose kan vormen is een aminozuur (een bouwsteen van eiwitten).

Aminozuren worden om die reden dan ook glucogene voedingsstoffen genoemd (voedingsstoffen waaruit je lever glucose kan vormen).

Dit betekent dat wanneer hetgeen je eet gedurende kerst nauwelijks koolhydraten, maar wel veel aminozuren (glucogene voedingsstoffen) bezit (wat het geval is wanneer je gedurende kerst veel vlees, vis, eieren en kaas eet), je die dagen alsnog uit de vet verbranding kan raken wanneer hetgeen je eet een verhoogde afgifte van het stress hormoon cortisol in je lijf veroorzaakt.

Een verhoogde afgifte van cortisol in je lijf

Cortisol zal in verhoogde mate afgegeven worden in je lijf wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet goed verloopt en de zuurtegraad in je weefsels steeds verder verhoogd raakt als gevolg daarvan.

Dit is onder andere aan de orde wanneer eiwitten in slecht verteerde toestand in je darmen belanden.

Eiwitten zullen onder andere in slecht verteerde toestand onder in je darmen belanden wanneer:

  • Je een veel te grote portie eiwitten binnen krijgt binnen een paar uur tijd.
  • Je verschroeide, bijna aangebrande bronnen van eiwitten (zoals verschroeid, bijna aangebrand vlees) eet.
  • Je bronnen van eiwitten (zoals vlees, vis, eieren en kaas) eet zonder aanvulling van een bron van vocht en vezels (zoals groente).

Dit betekent dat wanneer je gedurende kerst een hele grote portie eiwitrijke voeding eet in een paar uur tijd, het merendeel van deze voeding erg sterk doorbakken is en deze voeding nauwelijks aangevuld wordt met groenten, je die dagen alsnog uit de vetverbranding kan raken ook al eet je helemaal geen koolhydraatrijke voeding gedurende die dagen.

Conclusie:

  • Nee, dit is niet gegarandeerd, want je lichaam kan uit de aminozuren aanwezig in eiwitrijke voeding glucose vormen en daarmee je bloedsuikerspiegel verhogen. Wanneer je lichaam je bloedsuikerspiegel verhoogt m.b.v. de glucose welke het kan vormen uit de aminozuren in je voeding, dan kan je alsnog uit de vet verbranding raken ook al bezit je voeding nauwelijks tot geen glucose.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: