Vandaag een antwoord op de vraag van Aafke:

  • Ik volg nu al een tijdje een koolhydraat beperkt dieet. In de eerste maanden van het dieet at ik vaak een salade met gevarieerde groenten en wat ei of vlees of vis als lunch, maar op een gegeven moment begon ik mijn brood lunch toch wel erg te missen. Ik ben toen koolhydraat arm brood gemaakt van amandelmeel gaan eten. Sindsdien is mijn gewichtsverlies helaas afgenomen, terwijl mijn brood lunch niet veel meer koolhydraten of calorieën bezit dan mijn eerdere lunch salade. Hoe kan dit?

Gewichtsverlies

Je gewichtsverlies zal afnemen wanneer je calorie inname steeds dichterbij het verbruik in je lijf begint te raken.

Dit betekent dat wanneer je gewichtsverlies is afgenomen sinds je brood gemaakt van amandelmeel bent gaan eten als lunch met een vergelijkbaar calorie en koolhydraat gehalte als je eerdere lunch salade, het verbruik in je lijf sindsdien is afgenomen.

Het verbruik in je lijf

Het verbruik in je lijf zal afnemen wanneer de enzymen in je weefsels verslechteren in werking.

Hiervan is sprake wanneer er een vocht en elektrolytentekort heerst in je weefsels en de optimale zuurtegraad in je weefsels (als gevolg daarvan) niet heerst.

Enzymen kunnen niet goed werken bij een zuurtegraad die niet optimaal (niet licht basisch) is namelijk.

Dit betekent dat wanneer je gewichtsverlies is afgenomen sinds je brood gemaakt van amandelmeel bent gaan eten als lunch met een vergelijkbaar calorie en koolhydraat gehalte als je eerdere lunch salade, er sindsdien een vocht en elektrolyten tekort in je lijf is ontstaan.

Het ontstaan van een vocht en elektrolyten tekort in je lijf

Er zal een tekort in vocht en een tekort in elektrolyten (mineralen welke in opgeloste toestand een elektrische lading bezitten) ontstaan in je lijf, wanneer hetgeen je eet zorgt voor een verminderde opname van vocht en een verminderde opname van elektrolyten in je darmen.

Dit is het geval wanneer hetgeen je eet weinig vocht bezit en onvoldoende essentiële voedingsstoffen (waaronder goed verteerbare eiwitten) in intacte toestand bezit.

In dat geval kan hetgeen je eet niet goed verteerd worden namelijk en zal hetgeen je eet in slecht verteerde toestand onderin je darmen belanden met vocht retentie in je darmen en een slechte opname van elektrolyten in je darmen tot gevolg.

Dit betekent dat wanneer je gewichtsverlies is afgenomen sinds je brood gemaakt van amandelmeel bent gaan eten als lunch met een vergelijkbaar calorie en koolhydraat gehalte als je eerdere lunch salade, je brood een tekort in vocht en een tekort in essentiële voedingsstoffen (waaronder elektrolyten) heeft veroorzaakt in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Brood gemaakt van amandelmeel bezit geen vocht.

Brood gemaakt van amandelmeel bezit ook lang niet alle vitamines en mineralen.

Door blootstelling aan licht, lucht en hoge temperaturen is het gehalte aan vitamines welke aanwezig is in rauwe amandelen (zoals het gehalte aan vitamine E) in het brood ook al gedaald.

Amandelen bezitten veel plantaardige eiwitten.

Dit betreffen eiwitten welke niet alle negen essentiële aminozuren bezitten en welke moeilijk te verteren zijn (vooral nadat ze verhit zijn geweest).

Essentiële vetzuren bezitten amandelen ook, maar dit betreffen zeer kwetsbare vetzuren welke oxideren bij blootstelling aan licht, lucht en hoge temperaturen.

Dit betekent dat brood gemaakt van amandelmeel veel minder vocht en veel minder intacte, goed verteerbare, essentiële voedingsstoffen bezit dan een salade gemaakt van gevarieerde groenten met ei of mager vlees of vis daarin aanwezig en daardoor een veel nadeliger effect heeft op het verbruik in je lijf dan de eerdere salade.

Conclusie:

  • Dit komt, omdat brood gemaakt van amandelmeel een vocht tekort en een tekort in essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf en een salade met ei of mager vlees of vis deze tekorten veel minder veroorzaakt. Wanneer hetgeen je eet een vocht tekort en een tekort in essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf, dan zal het verbruik in je lijf dalen en zal je gewichtsverlies afnemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: