Vandaag een antwoord op de vraag van Petra:

  • Koolhydraatarme diëten werken super bij mij, maar wanneer ik na zo’n dieet weer brood ga eten, dan kom ik gelijk weer aan. Hoe kan ik dit voorkomen?

Insuline resistentie

Wanneer je aankomt door het eten van brood, dan heerst er vermoedelijk insuline resistentie in je lijf.

Wanneer er insuline resistentie heerst in je lijf, dan zijn je cellen ongevoelig voor de boodschap van het hormoon insuline en kan glucose niet goed opgenomen worden en verbruikt worden in je cellen namelijk.

Dit betekent dat je in gewicht aankomen door het eten van brood enkel kan voorkomen wanneer je zorgt voor een verhoging van de insuline gevoeligheid in je lijf.

De insuline gevoeligheid in je lijf

De insuline gevoeligheid in je lijf kan enkel toenemen wanneer je weefsels en cellen optimaal voorzien worden in vocht en bouwstoffen.

Wanneer je weefsels goed voorzien worden in vocht en bouwstoffen, dan zijn je cellen in staat om membraan eiwitten zoals insuline receptoren en glucose transporters te vormen en in hun celmembranen te plaatsen namelijk.

Wanneer je cellen hier weer goed toe in staat zijn, dan worden ze m.b.v. deze membraan eiwitten weer gevoeliger voor de boodschap van het hormoon insuline.

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en cellen

De verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder bouwstoffen) over je weefsels en cellen wordt geregeld door hormonen.

Deze hormonen kunnen echter niet goed werken wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf en je lichaam als gevolg daarvan moeite heeft je bloedwaardes op pijl te houden.

Dit betekent dat de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en cellen enkel kan verbeteren wanneer je ervoor zorgt dat de voedingstoestand in je lijf voortdurend goed is en dat ook de insuline gevoeligheid in je lijf enkel kan toenemen wanneer je ervoor zorgt dat de voedingstoestand in je lijf voortdurend goed is.

Een goede voedingstoestand

Een goede voedingstoestand in je lijf zal enkel heersen wanneer je lichaam geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat je je dieet optimaal moet gaan voorzien in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen wanneer je aankomst in gewicht door het eten van brood zoveel mogelijk wilt helpen voorkomen.

Conclusie:

  • Dit kan je helpen voorkomen door je dieet te optimaliseren in vocht en essentiële voedingsstoffen. Enkel dan kan de insuline gevoeligheid in je lijf toenemen en de kans om aan te komen in gewicht door het eten van brood verkleind worden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: