Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

  • Is het voor iemand met overgewicht (zoals ik) verstandig om koolhydraat arm brood te gaan eten ter vervanging van koolhydraat rijk brood? Ik heb namelijk begrepen dat je eerder vetmassa zult verliezen wanneer je koolhydraat arm brood eet t.o.v. wanneer je koolhydraat rijk brood eet namelijk. Klopt dat?

Het verlies van vetmassa

Vetmassa zul je verliezen wanneer de verbranding van vetzuren i.p.v. glucose regelmatig plaatsvindt in je lijf.

Dit is enkel aan de orde wanneer je bloedsuikerspiegel regelmatig laag is.

Dit betekent echter niet dat wanneer je je koolhydraat inname beperkt door koolhydraat arm brood te gaan eten ter vervanging van koolhydraat rijk brood, de regelmatige verbranding van vetzuren i.p.v. glucose in je lijf vanzelfsprekend plaats zal gaan vinden.

Een beperkte inname van koolhydraten kan namelijk niet een regelmatig lage bloedsuikerspiegel in je lijf garanderen.

Insuline resistentie en leptine resistentie

Wanneer er insuline resistentie en ook leptine resistentie heerst in je lijf (wat helaas in het lijf van veel mensen met overgewicht aan de orde is), dan verloopt de opname en verbranding van glucose en ook de opname en verbranding van vetzuren in je cellen niet goed.

Dit betekent dat wanneer er insuline resistentie en leptine resistentie heerst in je lijf, de consumptie van koolhydraat arm brood ter vervanging van koolhydraat rijk brood geen verlies van vetmassa kan garanderen, omdat in dat geval de consumptie van koolhydraat arm brood niet vanzelfsprekend tot een lage bloedsuikerspiegel in je lijf en de verbranding van vetzuren i.p.v. glucose in je lijf zal leiden.

Dit betekent dat de consumptie van koolhydraat arm brood ter vervanging van koolhydraat rijk brood enkel een verlies van vetmassa met zich mee zal brengen wanneer er geen insuline resistentie en ook geen leptine resistentie in je lijf heerst.

Het verhogen van de insuline gevoeligheid en ook de leptine gevoeligheid in je lijf

Wanneer er insuline resistentie en ook leptine resistentie in je lijf heerst, dan kan dit enkel afnemen wanneer de insuline gevoeligheid en ook de leptine gevoeligheid in je lijf toeneemt.

Dit kan enkel toenemen wanneer je cellen in staat zijn om nieuwe insuline receptoren en ook leptine receptoren (dit betreffen membraan eiwitten) te vormen en deze in hun celmembranen te plaatsen.

De vorming van nieuwe membraan eiwitten (zoals nieuwe insuline receptoren en nieuwe leptine receptoren) betreft een anabool proces.

Anabole processen kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je lijf wanneer het in een goede voedingstoestand verkeert.

Dit betekent dat wanneer je met insuline resistentie en ook leptine resistentie in je lijf kampt, dit enkel af zal nemen wanneer de voedingstoestand in je lijf verbetert.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf kan enkel verbeteren (met een verhoging van de insuline gevoeligheid en de leptine gevoeligheid in je lijf tot gevolg) wanneer je dieet (eetpatroon) optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Wanneer je dieet (eetpatroon) regelmatig voorziet in niet-essentiële stoffen, dan zal de voedingstoestand in je lijf verslechteren (met blijvende insuline resistentie en blijvende leptine resistentie in je lijf tot gevolg).

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Koolhydraat arm brood

Koolhydraat arm brood levert geen vocht en levert ook lang niet alle bovengenoemde essentiële voedingsstoffen.

Dit betekent dat de consumptie van koolhydraat arm brood ter vervanging van koolhydraat rijk brood geen verbetering van de voedingstoestand in je lijf kan garanderen en dus ook niet een afname van de insuline resistente en de leptine resistentie in je lijf kan garanderen.

Een verbetering van de voedingstoestand in je lijf en een afname van de insuline resistentie en de leptine resistentie in je lijf kan je enkel garanderen wanneer je bij op en naast je koolhydraat arme brood voldoende voedingsmiddelen eet welke de essentiële voedingsstoffen leveren en ook het vocht leveren welke niet in je koolhydraat arme brood aanwezig zijn en geen voedingsmiddelen eet welke vele niet-essentiële stoffen leveren.

Dit betekent dat de consumptie van koolhydraat arm brood enkel een verlies van vetmassa met zich mee zal brengen, wanneer je bij op en naast je koolhydraat arme brood voldoende voedingsmiddelen eet welke de essentiële voedingsstoffen leveren en ook het vocht leveren welke niet in je koolhydraat arme brood aanwezig zijn en geen voedingsmiddelen eet welke vele niet-essentiële stoffen leveren.

Conclusie:

  • Nee, dit klopt niet wanneer er insuline resistentie en ook leptine resistentie heerst in je lijf, want in dat geval zal de consumptie van koolhydraat arm brood ter vervanging van koolhydraat rijk brood niet vanzelfsprekend tot een lage bloedsuikerspiegel in je lijf en de regelmatige verbranding van vetzuren i.p.v. glucose in je lijf leiden namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: