Vandaag een antwoord op de vraag van Peter:

 • Afgelopen jaar is vastgesteld dat ik met een verhoogde bloeddruk kamp. Mijn arts wees mijn overgewicht (mijn buikvet om precies te zijn) aan als oorzaak van mijn verhoogde bloeddruk en raadde me met spoed aan te gaan werken aan het verlies daarvan. Ik heb zijn advies opgevolgd en ben gaan werken aan het verlies van mijn overtollige kilo’s, maar ondanks het feit dat ik deze inmiddels heb verloren is mijn bloeddruk nog steeds te hoog. Hoe kan dat?

Een optimale bloeddruk

Een optimale bloeddruk wordt bewaakt (geregeld) door je lichaam zelf.

Dit wordt bewaakt (geregeld) m.b.v. het plasma eiwit albumine.

Dit betekent dat een verhoogde bloeddruk enkel kan dalen tot een optimaal niveau, wanneer je lichaam goed in staat is dit plasma eiwit te vormen in een mate en met een frequentie welke in jouw lichaam nodig is om je bloeddruk optimaal te kunnen houden.

De vorming van eiwitten

De vorming van eiwitten (zoals het plasma eiwit albumine) door je lever kan enkel goed uitgevoerd worden wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert en je lever (als gevolg daarvan) goed voorzien is in vocht en alle essentiële voedingsstoffen.

Dit betekent dat een verhoogde bloeddruk ook enkel kan dalen tot een optimaal niveau, wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert en je lever (als gevolg daarvan) goed voorzien is in vocht en alle essentiële voedingsstoffen.

Het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf

Een goede voedingstoestand in je lijf kan je enkel behouden wanneer het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf voorkomen wordt en ook het ontstaan van overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf voorkomen wordt (onder andere middels hetgeen je eet en de stoffen welke dit bezit).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat een verhoogde bloeddruk niet zal dalen tot een optimaal niveau wanneer je afvalt m.b.v. een dieet welke tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en overschotten in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Conclusie:

 • Dit komt, omdat het verlies van overgewicht niet garandeert dat je lichaam vanaf dat moment goed in staat zal zijn het plasma eiwit albumine te vormen (een eiwit welke het behoud van een optimale bloeddruk regelt). Dit kan je enkel garanderen wanneer je dieet geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: