Vandaag een antwoord op de vraag van Emmy:

  • Ik kamp met een ontstekingsziekte en eet nu twee keer per week vette vis (vaak gerookte zalm en gerookte makreel). Dit doe ik omdat ik heb begrepen dat de vetten in vette vis ontstekingsremmende eigenschappen bezitten, klopt dat?

Ontstekingen

Ontstekingen zijn het gevolg van schade.

Schade aan de moleculen welke aanwezig zijn in je celmembranen.

Dit betekent dat wanneer hetgeen je eet bijdraagt aan een spoedig herstel van beschadigde moleculen in je celmembranen, hetgeen je eet ontstekingen in je lijf kan helpen remmen.

Celmembranen

Je celmembranen zijn opgebouwd uit fosfolipiden.

Deze fosfolipiden bezitten vele meervoudig onverzadigde vetzuren.

Twee varianten van dit type vetzuren kan je lichaam niet zelf vormen en worden essentieel genoemd.

Dit betreffen de vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur.

Deze vetzuren zijn onder andere aanwezig in vette vis.

Dit betekent echter niet dat het eten van vette vis vanzelfsprekend bijdraagt aan een spoedig herstel van beschadigde moleculen in je celmembranen en betekent dus ook niet dat het eten van vette vis ontstekingen in je lijf kan helpen remmen.

Oxidatie

Meervoudig onverzadigde vetzuren bezitten vele dubbele bindingen.

Dit maakt deze vetzuren zeer kwetsbaar.

Zo kunnen deze vetzuren bijvoorbeeld al oxideren (reageren met zuurstof radicalen) wanneer ze blootgesteld worden aan licht, lucht en hoge temperaturen.

Dit betekent dat wanneer vette vis gerookt wordt, de vis na het rookproces vele geoxideerde vetzuren (vetzuren welke een reactie met zuurstof radicalen hebben ondergaan) bezit.

Deze vetzuren hebben hun oorspronkelijke structuur verloren en kunnen als gevolg daarvan niet meer dienen als bouwstof om de beschadigde (geoxideerde) vetzuren in je celmembranen mee te kunnen vervangen en kunnen dus ook niet meer bijdragen aan het remmen van ontstekingen in je lijf.

Sterker nog…

Wanneer vetzuren eenmaal geoxideerd zijn, dan worden het radicale moleculen welke op hun beurt de kwetsbare meervoudig onverzadigde vetzuren in je celmembranen kunnen beschadigen (laten oxideren) met het ontstaan van nieuwe ontstekingen in je lijf tot gevolg.

Conclusie:

  • Dat klopt, mits deze vetten nog niet geoxideerd zijn. De vetzuren aanwezig in gerookte varianten van vette vis bezitten echter geoxideerde vetzuren. Geoxideerde vetzuren hebben hun waarde als bouwstof verloren en hebben daardoor ook hun ontstekingsremmende eigenschappen verloren en hebben gedurende het oxideren zelfs ontstekingsbevorderende eigenschappen verkregen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: