Vandaag een antwoord op de vraag van Jenny:
- Ik volg al een aantal maand een koolhydraat beperkt dieet. Vanaf de start van het dieet heb ik mezelf aangeleerd heel de dag door koolhydraat arme groenten te eten om voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen te blijven krijgen ten tijde van mijn dieet. Tot nu toe at ik overdag vaak groenten in de vorm van rauwkost, maar nu het kouder begint te worden maak ik regelmatig soep van koolhydraat arme groenten en eet ik daar regelmatig een kopje van overdag. Sindsdien is mijn gewichtsverlies flink afgenomen. Hoe kan dit?
Een afname in gewichtsverlies
Je gewichtsverlies zal afnemen wanneer je calorie inname opeens veel dichterbij het verbruik in je lijf komt te liggen.
Dit betekent dat wanneer je gewichtsverlies afneemt sinds je regelmatig soep gemaakt van koolhydraat arme groenten eet (soep met een vergelijkbaar calorie en koolhydraat gehalte t.o.v. eerder toen je groenten rauw at), het verbruik in je lijf sindsdien is gedaald.
Het verbruik in je lijf
Het verbruik in je lijf zal dalen wanneer de enzymen in je weefsels verslechteren in werking.
Hiervan is sprake wanneer er een vocht en elektrolytentekort heerst in je weefsels en de optimale zuurtegraad in je weefsels (als gevolg daarvan) niet heerst.
Enzymen kunnen niet goed werken bij een zuurtegraad die niet optimaal (niet licht basisch) is namelijk.
Dit betekent dat wanneer je gewichtsverlies afneemt sinds je regelmatig soep gemaakt van koolhydraat arme groenten eet (soep met een vergelijkbaar calorie en koolhydraat gehalte t.o.v. eerder toen je groenten rauw at), er sindsdien een vocht en elektrolytentekort in je weefsels is ontstaan.
Zout
Jenny maakt soep van koolhydraat arme groenten met een vergelijkbaar calorie en koolhydraat gehalte als de groenten welke ze eerder rauw at.
Hier voegt ze zout en kruiden aan toe.
Dit zout en deze kruiden bezitten nauwelijks tot geen calorieën, maar het zout welke Jenny gebruikt bezit wel heel veel natrium.
Natrium is een mineraal welke in opgeloste toestand zorgt voor vocht retentie in je bloedbaan en tevens zorgt voor een verhoogde spanning op de celmembranen van de cellen aanwezig in je bloedvatwand.
Als gevolg hiervan zal je bloeddruk stijgen en zal de verdeling van vocht en elektrolyten over je weefsels en cellen dalen.
Gevolg:
- Een vocht en elektrolytentekort in je weefsels.
- Een slechte enzymwerking in je weefsels.
- Een laag verbruik in je lijf.
Dit betekent dat wanneer Jenny soep zou hebben gemaakt van koolhydraat arme groenten en kruiden zonder daar ook natrium rijk zout aan toe te voegen, haar gewichtsverlies vermoedelijk niet sterk af zou zijn genomen sindsdien.
Conclusie:
- Dit komt omdat je voeding nu veel meer natrium bezit t.o.v. eerder (door het toevoegen van natrium rijk zout aan je soepen gemaakt van koolhydraat arme groenten). Natrium veroorzaakt een verhoogde bloeddruk en een verlaagd verbruik in je lijf namelijk. Wanneer het verbruik in je lijf daalt, dan zal je gewichtsverlies afnemen.
Add comment