Vandaag een antwoord op de vraag van Elise:

 • Ik doe aan krachttraining en weet dat ik de inname van hoogwaardige eiwitten moet verhogen om mijn spieren na inspanning goed te kunnen laten herstellen en om spiergroei mogelijk te kunnen maken. Nu zag ik onlangs allemaal proteïne toetjes in het schap van mijn supermarkt. Dit betreffen toetjes met 20 g hoogwaardige eiwitten daarin aanwezig. Wanneer ik deze regelmatig eet, draagt dit dan bij aan spierherstel en spiergroei?

Spierherstel en spiergroei

Spieren kunnen enkel herstellen en groeien wanneer de anabole processen (opbouwende en herstellende processen) in je lijf goed kunnen verlopen.

Deze processen kunnen enkel goed verlopen wanneer je lichaam in het bezit is van van voldoende vocht en voldoende bouwstoffen om deze processen mee uit te kunnen voeren.

Hoogwaardige eiwitten (eiwitten welke in het bezit zijn van alle negen essentiële aminozuren) betreft een deel van deze bouwstoffen, maar er zijn er nog meer, namelijk:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Twee essentiële vetzuren.

Dit betekent dat je spieren niet goed kunnen herstellen en groeien wanneer je totale voeding tekorten veroorzaakt in vocht en bovengenoemde bouwstoffen.

Dit betekent dus ook dat wanneer je proteïne toetjes welke 20 g hoogwaardige eiwitten (eiwitten met alle negen essentiële aminozuren daarin aanwezig) toe gaat voegen aan je voeding, maar je totale voeding veroorzaakt alsnog een tekort in vocht, essentiële vitamines en mineralen en essentiële vetzuren, de anabole processen in je lijf niet goed kunnen verlopen en er van spierherstel en spiergroei geen sprake zal zijn.

De vertering van eiwitten

Eiwitten (zoals de eiwitten welke aanwezig zijn in proteïne toetjes) moeten in meerdere stappen verteerd worden:

 • De eerste stap vindt plaats in je maag m.b.v. de enzymen aanwezig in je maagsap.
 • De tweede stap vindt plaats in je darmen m.b.v. de enzymen aanwezig in je darmsap.
 • De derde (en laatste) stap vindt ook plaats in je darmen, maar dan niet m.b.v. de enzymen aanwezig in een spijsverteringssap, maar de enzymen aanwezig op je darmwandcellen.

Wanneer deze stappen niet goed goed uitgevoerd kunnen worden in je maag en darmen en (als gevolg daarvan) de vertering van de eiwitten in je voeding (in dit geval de eiwitten in je proteïne toetjes) niet goed verloopt, dan zal er ondanks een hoge inname van toetjes met hoogwaardige eiwitten daarin aanwezig alsnog geen sprake zijn van spierherstel en spiergroei.

Heb je enig idee wanneer deze stappen niet goed uitgevoerd kunnen worden?

 • Wanneer je voeding onvoldoende vocht bezit en onvoldoende essentiële voedingsstoffen bezit welke niet in de proteïne toetjes aanwezig zijn (vitamines, mineralen en vetzuren).
 • Wanneer je voeding teveel stoffen bezit welke niet onder voedingsstoffen geschaard kunnen worden.

Dit betekent dat je spieren niet goed kunnen herstellen en groeien wanneer je totale voeding tekorten veroorzaakt in vocht en essentiële voedingsstoffen welke niet in proteïne toetjes aanwezig zijn en ook niet goed kunnen herstellen wanneer je voeding (inclusief je proteïne toetjes) vele stoffen bezit welke niet onder voedingsstoffen geschaard kunnen worden.

Weet je hoe proteïne toetjes aan hun lekkere smaak en aantrekkelijke structuur komen?

 • Doordat ze naast hoogwaardige eiwitten ook nog vele  andere ingrediënten bezitten welke niet onder voedingsstoffen geschaard kunnen worden maar wel van invloed zijn op de smaak en de structuur van het toetje.

Dit betekent dat een toetje welke hoogwaardige eiwitten bezit, maar al deze andere ingrediënten welke niet onder voedingsstoffen geschaard kunnen worden niet bezit, veel beter bijdraagt aan spierherstel en spiergroei dan deze toetjes (op voorwaarde dat je totale voeding geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt).

Conclusie:

 • Nee, dit is niet gegarandeerd, want om anabole processen (zoals spierherstel en spiergroei) goed uit te kunnen voeren heeft je lichaam alle essentiële voedingsstoffen nodig en moet het geen overschotten ervaren in niet-essentiële voedingsstoffen. Het eten van proteïne toetjes garandeert niet dat je lichaam alle essentiële voedingsstoffen verkrijgt en garandeert ook niet dat je lichaam geen overdaad aan niet-essentiële voedingsstoffen zal gaan ervaren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: