Vandaag een antwoord op de vraag van Claudia:

  • Ik volg een ketogeen dieet en controleer regelmatig m.b.v. ketosticks of mijn lichaam in ketose verkeert. Afgelopen week heb ik regelmatig koolzuurhoudend water en koolzuurhoudende light frisdranken gedronken en raak ik maar niet in ketose. Heeft dat te maken met deze koolzuurhoudende dranken?

Ketose

In ketose zal je lichaam verkeren wanneer de verbranding van vetzuren (een proces genaamd betaoxidatie) in je weefsels (waaronder je lever weefsel) regelmatig plaatsvindt.

Gedurende de verbranding van vetzuren in je lever worden ketonen gevormd namelijk.

Deze verbranding kan enkel plaatsvinden in je weefsels samen met zuurstof.

Wanneer er een hoog gehalte aan koolzuur heerst in je weefsels, dan kan zuurstof niet goed opgenomen worden in je weefsels, zal de verbranding van vetzuren in je weefsels uitblijven, zullen er geen ketonen gevormd worden in je lever en zal je niet in ketose raken.

De consumptie van koolzuur houdende dranken

Wanneer je regelmatig koolzuurhoudende dranken drinkt, dan belandt koolzuur regelmatig in je maag en darmen.

Dit betekent dat de optimale zuurtegraad in je maag en darmen regelmatig verstoord zal raken en dat ook de druk op je maag en darmwand regelmatig verhoogd zal raken.

Als reactie op deze verstoring van de optimale zuurtegraad in je maag en darmen en ook een toename van de druk op je maag en darmwand worden allerhande processen gestimuleerd in je maag en darmen om de optimale zuurtegraad in je maag en darmen weer te kunnen herstellen en het gas welke de druk op je maag en darmwand verhoogt zo snel mogelijk je maag en darmen uit te werken.

Als gevolg van deze hoge activiteit in je maag en darmen zullen je lichaamsweefsels uitgeput raken, zal het koolzuur gehalte in je lichaamsweefsels stijgen, zal de verbranding van vetzuren in je lichaamsweefsels even uitblijven en zal je even niet in ketose raken, ook al volg je een ketogeen dieet.

Conclusie:

  • Ja, dat kan, want de hoge activiteit welke koolzuurhoudende dranken na consumptie in je maag en darmen doen veroorzaken, doet het vochtgehalte in je lichaamsweefsels dalen, het koolzuurgehalte in je weefsels stijgen, de verbranding van vetzuren in je weefsels afnemen en kan je dus ook uit ketose halen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: