Vandaag een antwoord op de vraag van Fabienne:

 • Ik heb in mijn tienerjaren met een eetstoornis gekampt. Deze heb ik al geruime tijd overwonnen, maar ik ben bang dat deze opnieuw aangewakkerd (getriggerd) wordt wanneer ik een dieet ga volgen. Is dat een realistische gedachte?

Het ontstaan van een eetstoornis

Je kan een eetstoornis ontwikkelen (en dus ook opnieuw aanwakkeren) wanneer je hersenwerking verslechtert en de verwerking en integratie van informatie in je hersenen (als gevolg daarvan) verstoord gaat verlopen.

Wanneer je hersenwerking verslechtert en de verwerking en integratie van informatie aldaar verstoord gaat verlopen, dan kunnen honger- en verzadigingsprikkels (onder andere) niet goed meer verwerkt worden aldaar en kan daaruit (onder andere) een eetstoornis ontstaan.

Dit betekent dat wanneer je een dieet gaat volgen welke een verslechterde werking van je hersenen veroorzaakt, je een eetstoornis kan ontwikkelen en je eerdere eetstoornis ook weer aangewakkerd kan worden.

De werking van je hersenen

De werking van je hersenen (en dus ook de verwerking en integratie van honger- en verzadigingsprikkels afkomstig van eetlust beperkende en eetlust bevorderende hormonen in je hersenen) zal verslechteren  en verstoord raken wanneer de samenstelling van je hersenvocht regelmatig afwijkt van het ideaal.

Deze zal af gaan wijken van het ideaal wanneer je bloedsamenstelling regelmatig  afwijkt van het ideaal.

Dit betekent dat wanneer je een dieet gaat volgen welke regelmatig de ideale samenstelling van je bloed verstoort, je een eetstoornis kan ontwikkelen en je eerdere eetstoornis ook weer aangewakkerd kan worden.

De ideale samenstelling van je bloed

Je bloed heeft een ideale samenstelling wanneer:

 • Je bloedsuikerspiegel binnen een bepaalde boven en ondergrens schommelt.
 • Je bloeddruk binnen een bepaalde boven en ondergrens schommelt.
 • Het vochtgehalte in je bloedbaan een ideaal niveau heeft.
 • De zuurtegraad in je bloedbaan een ideaal niveau heeft.
 • De osmolariteit (de hoeveelheid opgeloste stoffen) in je bloedbaan een ideaal niveau heeft.

Deze ideale samenstelling wordt bewaakt door hormonen welke afgegeven worden in je lijf zodra bovengenoemde bloedwaardes afwijken van het ideaal (zodra je ideale bloedwaardes verstoord raken).

Echter…

Wanneer deze hormonen niet goed werkzaam zijn, dan kunnen verstoorde bloedwaardes niet goed hersteld worden en kunnen ze af blijven wijken van het ideaal.

Dit betekent dat wanneer je een dieet gaat volgen welke een verslechterde werking van de hormonen in je lijf veroorzaakt, je een eetstoornis kan ontwikkelen en je eerdere eetstoornis ook weer aangewakkerd kan worden.

De werking van hormonen

Hormonen kunnen enkel goed werken, wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf.

Dit is enkel aan de orde wanneer je dieet optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële (voedings)stoffen veroorzaakt in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat wanneer je een dieet gaat volgen welke tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt of overschotten in bovengenoemde niet-essentiële stoffen in je lijf veroorzaakt, je een eetstoornis kan ontwikkelen en je eerdere eetstoornis ook weer aangewakkerd kan worden.

Conclusie:

 • Deze gedachte is realistisch wanneer je een dieet gaat volgen welke een tekort in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf of wanneer je dieet overschotten in bovengenoemde niet-essentiële stoffen veroorzaakt in je lijf. Wanneer je dieet dergelijke tekorten of overschotten veroorzaakt, dan zal je hersenwerking (waaronder de verwerking en integratie van honger en verzadigingsprikkels afkomstig van eetlust beperkende en eetlust bevorderende hormonen in je hersenen) verslechteren en kan (als gevolg daarvan) een eetstoornis ontstaan of opnieuw aangewakkerd worden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: