Vandaag een antwoord op de vraag van Renske:

  • Ik ben afgelopen jaar gaan werken aan mijn gezondheid. Toen ik leerde dat je m.b.t. je gezondheid qua brood het best voor volkorenbrood kunt kiezen, ben ik meteen volkorenbrood gaan kopen en eten. Nu had ik laatst erg veel zin in roggebrood, maar ja, dat is iets anders dan volkorenbrood, dus heb ik dat maar niet gekocht. Zou het echter kwaad kunnen wanneer ik af en toe volkorenbrood zou vervangen door roggebrood?

Volkorenbrood

Brood kan en mag volkorenbrood genoemd worden, wanneer het gemaakt is van 100% volkorenmeel.

Volkorenmeel is meel gemaakt van gehele graankorrels (graankorrels inclusief hun vliesje).

Je kan nagaan of je brood gemaakt is van 100% volkorenmeel door naar de ingrediënten op de verpakking van het brood te kijken:

  • Is het eerste ingrediënt “volkorenmeel” en staan er achter dit ingrediënt niet veel meer ingrediënten of veel andere ingrediënten dan water, gist en (brood)zout, dan is het 100% volkorenbrood.

Dit betekent dat ook roggebrood volkorenbrood genoemd kan worden, op voorwaarde dat het eerste ingrediënt op de verpakking van het roggebrood “volkoren gebroken roggekorrels” betreft en er achter dit ingrediënt ook niet veel meer ingrediënten of veel andere ingrediënten dan water en zout (en eventueel gist of desem) staan.

Volkorenbrood is namelijk niet een naam die je enkel op brood van de graansoort tarwe toe kan passen of enkel op brood gemaakt van gemalen graankorrels toe kan passen, maar ook op brood gemaakt van andere graansoorten (zoals rogge) en brood gemaakt van gehele of gebroken graankorrels toe kan passen.

Wanneer je na wil gaan of het roggebrood in jouw supermarkt een prima vervanging vormt voor het volkorenbrood welke je tot nu hebt gegeten, kijk dan vooral naar de ingrediënten op de verpakkingen van beide broden:

  • Kies bij voorkeur het brood welke na het ingrediënt “volkorenmeel” of “volkoren gebroken roggekorrels” de kortste ingrediëntenlijst bezit en behalve water, gist of desem en (brood)zout verder geen ingrediënten bezit.

Conclusie:

  • Nee, dat kan geen kwaad wanneer je voor roggebrood kiest welke als eerste ingrediënt “volkoren gebroken roggekorrels” bezit en behalve water en zout (en eventueel gist of desem) niet veel meer of veel andere ingrediënten bezit. In dat geval ben je namelijk ook gewoon volkorenbrood aan het eten, maar dan van een andere graansoort dan je eerder at.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: