Vandaag een antwoord op de vraag van José:

 • Ik kamp al jaren met obstipatie. Nu heb ik ergens gelezen dat wanneer je met obstipatie kampt, het aan te raden is om dagelijks wat gedroogd fruit te eten. Klopt dat?

Obstipatie

Wanneer je al jaren met obstipatie kampt, dan betekent dit dat je darmwand spieren al jaren lang slecht functioneren.

Dit betekent dat pas wanneer je slecht functionerende darmwand spieren verbeteren in werking, je obstipatie af zal nemen.

De werking van je (darmwand) spieren

Je spieren (waaronder je darmwand spieren) zullen enkel verbeteren in werking wanneer ze weer goed in staat zijn om te bewegen.

Hier zijn je spieren enkel goed toe in staat wanneer ze afwisselend kunnen aanspannen en ontspannen.

Het afwisselend aanspannen en ontspannen van je spieren (waaronder je darmwand spieren) vereist de instroom en uitstroom van geladen deeltjes zoals calcium en magnesium ionen in je spiercellen en vereist de aanwezigheid van intacte ion kanalen (membraan eiwitten) in de membranen van je spiercellen.

De aanwezigheid van intacte ion kanalen in de membranen van je spiercellen kan enkel gegarandeerd worden wanneer je spiercellen goed in staat zijn om beschadigde membraan eiwitten (waaronder beschadigde ion kanalen) te vervangen door nieuwe, onbeschadigde varianten.

Hier zijn je spiercellen enkel toe in staat wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van membraan eiwitten zoals ion kanalen richting het celmembraan onder valt) in en door je spiercellen goed verloopt.

De uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van membraan eiwitten zoals ion kanalen richting het celmembraan van je spiercellen onder valt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel oplossen wanneer je eetpatroon optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je eetpatroon onvoldoende blijft voorzien in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel blijft voorzien in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen, de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (tekorten die ten grondslag liggen aan je slecht functionerende darmwand spieren) niet opgelost kunnen worden, de werking van je darmwand spieren niet zal verbeteren en je obstipatie niet af zal nemen.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is in het bezit van:

 • Vele essentiële voedingsstoffen zoals essentiële vitamines en essentiële mineralen.

Gedroogd fruit is echter ook in het bezit van:

 • Vele niet-essentiële voedingsstoffen zoals glucose, fructose en onverteerbare voedingsstoffen (voedingsvezels).

Gedroogd fruit is niet in het bezit van:

 • Vocht.
 • Vet oplosbare vitamines.
 • Essentiële aminozuren.
 • Essentiële vetzuren.

Dit betekent dat wanneer je gedroogd fruit (een bron van vele essentiële vitamines en mineralen) gaat toevoegen aan je eetpatroon, maar de rest van je eetpatroon blijft onvoldoende voorzien in vocht, essentiële aminozuren en essentiële vetzuren, het toevoegen van gedroogd fruit aan je eetpatroon niet zal zorgen voor een betere werking van je darmwand spieren en ook niet zal zorgen voor een afname van je obstipatie.

Conclusie:

 • De voedingsvezels en ook de vitamines en mineralen die volop aanwezig zijn in gedroogd fruit kunnen inderdaad bijdragen aan een vermindering van obstipatie, maar dit is enkel aan de orde wanneer de rest van je eetpatroon ook wel voorziet in voldoende vocht en de essentiële voedingsstoffen die niet in gedroogd fruit aanwezig zijn, want voorziet de rest van je eetpatroon hier niet of onvoldoende in, dan zullen de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (tekorten die ten grondslag liggen aan je slecht functionerende darmwand spieren) alsnog niet opgelost worden, zullen je darmwand spieren alsnog niet verbeteren in werking en zal je obstipatie alsnog niet afnemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: