Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

 • Mijn HBA1c gehalte wordt regelmatig gecontroleerd. Ik had verwacht dat mijn HBA1c gehalte wel zou zijn gedaald nu ik al een aantal maand een koolhydraat arm dieet volg, maar helaas bleek bij de controle van afgelopen week dat mijn HBA1c gehalte nog niet heel sterk is gedaald. Hoe kan dat, want mijn voeding bezit al maanden een laag koolhydraat gehalte?

HBA1c

Glucose is een molecuul die (in hoge concentratie) een binding aan kan gaan met eiwitten zonder dat daar enzymen voor nodig zijn.

Glycatie heet dit, wanneer glucose moleculen niet enzymatisch aan eiwitten binden.

Het HBA1c gehalte in je bloed geeft weer welke percentage van het zuurstof transporterende eiwit hemoglobine in je bloed geglyceerd (versuikerd) is (niet enzymatisch aan glucose gebonden is).

Enkel wanneer het glucose gehalte in je bloed (je bloedsuikerspiegel) structureel laag is en een niet enzymatische binding tussen glucose moleculen en het eiwit hemoglobine nauwelijks tot niet plaats zal vinden in je bloed, dan zal het HBA1c gehalte in je bloed dalen.

Dit betekent dat wanneer je al maanden lang een koolhydraat arm dieet volgt, maar je HBA1c gehalte nog niet sterk is gedaald, het glucose gehalte in je bloed (je bloedsuikerspiegel) niet structureel laag is geweest in de maanden na de start van je dieet.

Gluconeogenese

Wanneer je een koolhydraat arm dieet volgt, dan wordt je lever regelmatig gestimuleerd om nieuwe glucose te vormen uit de afbraak producten van andere voedingsstoffen, zodat je bloedsuikerspiegel met behulp van de door je lever gevormde glucose boven een aanvaardbare ondergrens gehouden kan worden.

De vorming van glucose uit de afbraakproducten van andere voedingsstoffen wordt gluconeogenese genoemd.

Wanneer je lever regelmatig door het hormoon glucagon gestimuleerd wordt om gluconeogenese uit te voeren, dan zal je bloedsuikerspiegel niet sterk verhoogd worden.

Wanneer je lever regelmatig door het hormoon cortisol gestimuleerd wordt om gluconeogenese uit te voeren, dan zal je bloedsuikerspiegel wel sterk verhoogd worden.

Dit betekent dat wanneer er regelmatig een verhoogde afgifte van het hormoon cortisol plaatsvindt in je lijf gedurende het volgen van een koolhydraat arm dieet, je bloedsuikerspiegel niet structureel laag zal zijn en je HBA1c gehalte niet zal dalen.

Cortisol

Cortisol wordt ook wel een anti-stress hormoon genoemd.

Dit hormoon zal dan ook in verhoogde mate afgegeven worden in je lijf nadat je lichaam stress heeft ervaren.

Je lichaam zal stress ervaren wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt en niet meer optimaal, niet meer licht basisch, is.

Wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt, dan kunnen de processen in je weefsels niet goed uitgevoerd worden en kunnen de moleculen waaruit je weefsels en cellen zijn opgebouwd beschadigd raken namelijk.

Dit betekent dat wanneer de zuurtegraad in je weefsels regelmatig verhoogd raakt gedurende het volgen van een koolhydraat arm dieet, er ook regelmatig een verhoogde afgifte van het hormoon cortisol plaats zal vinden in je lijf gedurende je dieet, je bloedsuikerspiegel niet structureel laag zal zijn en je HBA1c gehalte niet zal dalen.

Het ontstaan van een verhoogde zuurtegraad in je weefsels

In je weefsels moeten voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd worden.

Deze kan je onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) processen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) processen.

Gedurende de uitvoering van katabole processen worden afbraakproducten (afvalstoffen) gevormd.

Deze afvalstoffen hebben zuurtegraad verhogende eigenschappen wanneer ze niet meteen na vorming verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden.

Deze kunnen echter pas verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden gedurende de uitvoering van anabole processen.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole processen in je lijf slecht is gedurende het volgen van een koolhydraat arm dieet, de zuurtegraad in je weefsels regelmatig verhoogd zal raken gedurende je dieet, er regelmatig een verhoogde afgifte van het hormoon cortisol plaats zal vinden in je lijf gedurende je dieet, je bloedsuikerspiegel niet structureel laag zal zijn en je HBA1c gehalte niet zal dalen.

Anabole processen

Anabole (opbouwende en herstellende) processen kunnen enkel goed uitgevoerd worden in een lijf waarin geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen.

Het ontstaan van dergelijke tekorten in je lijf kan enkel voorkomen worden wanneer je koolhydraat arme dieet optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en in minimale mate voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer er regelmatig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ontstaan in je lijf gedurende het volgen van een koolhydraat arm dieet, de uitvoering van anabole processen in je lijf slecht zal zijn gedurende het volgen van je dieet, de zuurtegraad in je weefsels regelmatig verhoogd zal raken gedurende je dieet, er regelmatig een verhoogde afgifte van het hormoon cortisol plaats zal vinden in je lijf gedurende je dieet, je bloedsuikerspiegel niet structureel laag zal zijn en je HBA1c gehalte niet zal dalen.

Conclusie:

 • Dit komt, omdat je bloedsuikerspiegel ook door je lichaam zelf, onder invloed van het hormoon cortisol, verhoogd kan worden. Kennelijk heeft er een verhoogde afgifte van dit hormoon plaatsgevonden in je lijf sinds de start van je dieet en is je HBA1c gehalte als gevolg daarvan niet gedaald.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: