Vandaag een antwoord op de vraag van Inge:

  • Ik heb afgelopen week mijn dieet erg goed aan kunnen houden, maar ondanks dat is mijn gewicht toegenomen deze week. Het enige wat deze week slechter is verlopen dan anders is mijn nachtrust, maar een slechte nachtrust kan toch geen toename van je gewicht veroorzaken wanneer je wel gewoon je dieet goed aan hebt gehouden?

Gewichtstoename

Een toename van je gewicht is het gevolg van een hogere calorie inname t.o.v. het verbruik in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je gewicht toeneemt in een week met slechte nachtrust, terwijl je calorie inname in die week niet hoger was t.o.v. anders, het verbruik in die week heel wat lager was t.o.v anders.

Het verbruik

Het verbruik van brandstof is een enzymatisch proces.

Dit betekent dat dit proces niet goed uitgevoerd kan worden in en door je lijf wanneer de enzymen in je weefsels niet goed kunnen werken.

De enzymen in je weefsels kunnen niet goed werken wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt en daardoor afwijkt van het ideaal (een licht basische zuurtegraad).

Dit is aan de orde wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet goed verloopt.

Dit betekent dat wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet goed verloopt, de enzymen in je weefsels niet goed kunnen werken en het verbruik in je lijf (een enzymatisch proces) op dat moment erg laag zal zijn.

De afvoer van afvalstoffen

De afvoer van afvalstoffen vindt plaats in tijden van rust.

Dit betekent dat wanneer je een week met slechte nachtrust hebt ervaren, je tevens een week met een slecht verlopende afvalstoffen afvoer in je lijf, een slechte enzymwerking in je lijf en een erg laag verbruik in je lijf hebt ervaren en je gewicht opeens kan gaan toenemen zonder dat je ook maar iets bent afgeweken van je dieet in die week.

Dit betekent echter niet dat wanneer je nachtrust in de week daarna weer verbetert, je gewichtsverlies ook vanzelfsprekend weer op gang zal komen in de week daarna.

Het weer op gang komen van je gewichtsverlies is namelijk pas aan de orde wanneer ook de afvoer van afvalstoffen in je lijf en de enzymwerking in je lijf weer verbetert in de week daarna namelijk.

De afvoer van afvalstoffen in je lijf en de enzymwerking in je lijf zal (ondanks een verbeterde nachtrust) echter niet verbeteren in de week daarna wanneer je dieet onvoldoende voorziet in het vocht en de essentiële voedingsstoffen waarvan je lijf versneld uitgeput is geraakt in de week daarvoor (de week met slechte nachtrust).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat je gewichtsverlies enkel weer op gang zal komen in een week na slechte nachtrust wanneer je nachtrust weer verbetert en je je dieet optimaliseert in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in de week daarna.

Conclusie:

  • Ja, dit kan wel wanneer als gevolg van de slechte nachtrust het verbruik in je lijf sterk daalt. Dit is aan de orde wanneer als gevolg van de slechte nachtrust de afvoer van afvalstoffen in je lijf en ook de enzymwerking in je lijf verslechtert. Het verbruik van brandstof is een enzymatisch proces welke niet goed uitgevoerd kan worden in en door je lijf wanneer de enzymen in je lijf niet goed kunnen werken namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: