Vandaag een antwoord op de vraag van Sandra:

  • Ik volg sinds een aantal weken een sterk in koolhydraten beperkt dieet. Sindsdien slaap ik erg slecht. Hoe kan dit? Heb je koolhydraten in je dieet nodig om goed te kunnen slapen? 

Slaap

Wanneer je slecht slaapt sinds je een sterk in koolhydraten beperkt dieet volgt, dan betekent dit dat de afgifte van stress hormonen in je lijf sindsdien is toegenomen.

Stress hormonen onderdrukken de werking van rustgevende hormonen namelijk.

Stresshormonen

Stresshormonen zullen afgegeven worden in je lijf wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt (dit is aan de orde wanneer de zuurtegraad in je weefsels afwijkt van de ideale licht basische zuurtegraad).

Wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt, dan zal de enzymwerking in je weefsels verslechteren en zal je lichaam moeite ervaren met het op pijl houden van je bloedwaardes m.b.v. hormonen namelijk.

Dit betekent dat wanneer je slecht slaapt sinds je een sterk in koolhydraten beperkt dieet volgt, de zuurtegraad in je weefsels sindsdien is gestegen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn water oplosbare voedingsstoffen met een hoge osmotische waarde.

Dit betekent dat ze een groot vocht aantrekkend vermogen hebben.

Dit betekent dat wanneer je een sterk in koolhydraten beperkt dieet volgt, je lichaamsvochtgehalte zal dalen en de zuurtegraad in je weefsels als gevolg daarvan zal stijgen, wanneer je er er niet voor zorgt dat je dieet maaltijden en dieet snacks voldoende water oplosbare voedingsstoffen met een hoge osmotische waarde (zoals goed verteerbare eiwitten) blijven leveren.

Dit betekent dat wanneer je slecht slaapt sinds je een sterk in koolhydraten beperkt dieet volgt, je dieet maaltijden en dieet snacks te weinig water oplosbare voedingsstoffen met een hoge osmotische waarde (zoals goed verteerbare eiwitten) leveren (met een daling van je lichaamsvochtgehalte, een stijging van de zuurtegraad in je weefsels en een verhoogde afgifte van stress hormonen in je lijf t.o.v. eerder tot gevolg).

Conclusie:

  • Nee, maar je hebt wel voldoende water en water oplosbare voedingsstoffen met een hoge osmotische waarde (zoals goed verteerbare eiwitten) in je dieet nodig om goed te kunnen slapen. Hormonen met rustgevende eigenschappen kunnen enkel werken wanneer de zuurtegraad in je weefsels optimaal (licht basisch) is namelijk. Dit vereist voldoende vocht en water oplosbare voedingsstoffen met een hoge osmotische waarde (zoals goed verteerbare eiwitten) in je dieet. Kennelijk levert jouw sterk in koolhydraten beperkte dieet te weinig vocht en water oplosbare voedingsstoffen met een hoge osmotische waarde (zoals goed verteerbare eiwitten).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: