Vandaag een antwoord op de vraag van Trudy:

 • Ik volg nu al een aantal weken een ketogeen dieet en heb ketosticks gekocht om te testen of mijn lichaam momenteel in ketose verkeert. Helaas is dit niet het geval. Ik vraag me af welke brandstof er momenteel dan verbrand wordt in mijn lijf nu ik mijn koolhydraat inname al een aantal weken sterk beperk en er kennelijk geen vetzuren verbrand worden in mijn lijf. Welke brandstof is dat?!

Ketose

In ketose zal je lichaam verkeren wanneer het vetzuren als brandstof gebruikt i.p.v. glucose.

Wanneer uit een urinetest blijkt dat jouw lichaam niet in ketose verkeert, dan betekent dit dat jouw lichaam geen vetzuren als brandstof gebruikt i.p.v glucose.

De verbranding van vetzuren in je lijf

Wanneer je een ketogeen dieet volgt, dan is het gehalte aan koolhydraten (de voedingsstof glucose) in je dieet erg laag.

Dit betekent echter niet dat je lichaam gedurende het volgen van dit dieet vanzelfsprekend vetzuren als brandstof zal gaan gebruiken en geen glucose als brandstof meer zal gebruiken.

Glucose kan je lichaam namelijk alsnog als brandstof gaan gebruiken wanneer deze voedingsstof in verhoogde mate gevormd wordt in je lever gedurende het volgen van een ketogeen dieet.

Gluconeogenese

Je lever zal in verhoogde mate gestimuleerd worden om het proces gluconeogenese (de nieuwvorming van glucose uit andere voedingsstof moleculen) uit te voeren wanneer er een verhoogde afgifte van het stress hormoon cortisol heerst in je lijf.

Dit is onder andere aan de orde wanneer je lichaam in een chronisch (langdurig) slechte voedingstoestand verkeert en de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt als gevolg daarvan.

Wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt, dan kan de verbranding van vetzuren in je weefsels (een aeroob proces) niet meer plaatsvinden en kan enkel de anaerobe verbranding van glucose in je spierweefsel nog maar plaatsvinden namelijk.

Dit betekent dat wanneer je al een aantal weken een ketogeen dieet volgt en je maar niet in ketose raakt, je dieet vermoedelijk een chronisch slechte voedingstoestand in je lijf, een verhoogde zuurtegraad in je weefsels en een verhoogde afgifte van het stress hormoon cortisol in je lijf heeft veroorzaakt.

Het ontstaan van een slechte voedingstoestand

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

De voedingstoestand in je lijf zal echter ook verslechteren wanneer je dieet onderstaande niet-essentiële voedingsstoffen volop levert.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je al een aantal weken een ketogeen dieet volgt en je maar niet in ketose raakt, je je dieet moet optimaliseren in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en moet minimaliseren in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen om de voedingstoestand in je lijf te verbeteren, de zuurtegraad in je weefsels te verlagen, de afgifte van het stress hormoon cortisol in je lijf te verlagen en de verbranding van vetzuren in plaats van glucose in je lijf mogelijk te kunnen maken.

Conclusie:

 • Glucose. Je lichaam kan en zal deze voedingsstof (deze brandstof) zelf in verhoogde mate gaan vormen wanneer het dieet welke je volgt een chronisch slechte voedingstoestand in je lijf en een verhoogde zuurtegraad in je weefsels veroorzaakt namelijk. Vermoedelijk heb je met je ketogene dieet een slechte voedingstoestand in je lijf en verhoogde zuurtegraad in je weefsels veroorzaakt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: