Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

 • Mijn vriendin heeft vet cellen laten bevriezen. Hierdoor is haar figuur enorm verbeterd. Ik ben zelf ook ontevreden over mijn figuur en overweeg nu ook om vet cellen te laten bevriezen. Zal dit ook zorgen voor een daling van mijn lichaamsvetpercentage?

Een daling van je lichaamsvetpercentage

Je lichaamsvetpercentage zal enkel dalen wanneer de verbranding van vrije vetzuren (de afbraak producten van grote vet moleculen) in de mitochondriën van je cellen goed verloopt.

Wanneer de verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen niet goed verloopt, dan zal je lichaamsvetpercentage niet dalen namelijk.

Dit betekent dat wanneer de verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen niet goed verloopt nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, deze behandeling niet voor een daling van je lichaamsvetpercentage zal zorgen.

De verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen

De verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen vindt enkel plaats in tijden van rust.

Rust zal je lichaam enkel ervaren wanneer het goed in staat is om je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in de bloedbaan, de osmolariteit in de bloedbaan en de zuurtegraad in de bloedbaan) op een constant en ideaal niveau te houden m.b.v. hormonen.

Wanneer je lichaam niet goed in staat is om je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in de bloedbaan, de osmolariteit in de bloedbaan en de zuurtegraad in de bloedbaan) op een constant en ideaal niveau te houden m.b.v. hormonen, dan zal je lichaam geen rust maar onrust ervaren, zal de verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen niet plaatsvinden en zal ook de verbranding van glucose moleculen in de mitochondriën van je cellen niet goed verlopen namelijk.

Dit betekent dat wanneer de werking van de hormonen die je bloedwaardes op een constant en ideaal niveau helpen houden slecht is nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, er geen verbranding van vrije vetzuren plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen en deze behandeling niet voor een daling van je lichaamsvetpercentage zal zorgen.

De werking van hormonen

Hormonen zijn overdrachtsstoffen die informatie overdragen op je cellen m.b.t. welke enzymatische processen je cellen moeten gaan uitvoeren.

De werking van hormonen zal verslechteren wanneer je cellen niet in staat zijn om de enzymatische processen die hormonen stimuleren uit te voeren.

Dit is aan de orde wanneer er nog afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen in je cellen aanwezig zijn.

Nieuwe enzymatische processen kunnen niet uitgevoerd worden in je cellen waarin de optimale zuurtegraad in je cellen ontbreekt namelijk.

Dit betekent dat wanneer de optimale zuurtegraad in je cellen ontbreekt en de werking van de enzymen in je cellen slecht is nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de werking van de hormonen die je bloedwaardes op een constant en ideaal niveau helpen houden slecht zal zijn nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, er geen verbranding van vrije vetzuren plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen en deze behandeling niet voor een daling van je lichaamsvetpercentage zal zorgen.

De optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote voedingsstof moleculen (waaronder dode (vet)cellen) opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen, worden afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen gevormd en zal de optimale zuurtegraad in je cellen verloren gaan.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden uit kleine delen nieuwe grote voedingsstof moleculen gevormd en uitgescheiden, worden afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden en zal de optimale zuurtegraad in je cellen hersteld worden.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole processen in en door je cellen slecht verloopt nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de optimale zuurtegraad in je cellen zal ontbreken nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de werking van de hormonen die je bloedwaardes op een constant en ideaal niveau helpen houden slecht zal zijn nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, er geen verbranding van vrije vetzuren plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen en deze behandeling niet voor een daling van je lichaamsvetpercentage zal zorgen.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen en het dalen van je lichaamsvetpercentage van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen (waaronder de afbraak producten die voortkomen uit de afbraak van dode (vet)cellen) te verdunnen, neutraliseren en uitscheiden en zal de optimale zuurtegraad in je cellen verloren gaan namelijk.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf heersen nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen slecht zal zijn nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen (waaronder de afbraak producten die voortkomen uit de afbraak van dode (vet) cellen) slecht zal verlopen in en door je cellen nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de werking van de enzymen in je cellen slecht zal zijn nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de werking van de hormonen die je bloedwaardes op een constant en ideaal niveau helpen houden slecht zal zijn nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen, de verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen niet plaats zal vinden nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen en en dat je lichaamsvetpercentage niet zal dalen nadat je je vet cellen hebt laten bevriezen.

Conclusie:

 • Nee, dat is niet gegarandeerd, want het bevriezen van vet cellen veroorzaakt een toename van afbraak producten met zuurtegraad verhogende eigenschappen in je lijf en de verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen kan enkel plaatsvinden wanneer afbraak producten met zuurtegraad verhogende eigenschappen verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden zijn in en door je cellen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: