Vandaag een antwoord op de vraag van Femke:

  • Ik overweeg het gebruik van dagelijkse injecties met hormonen met eetlust beperkende eigenschappen. Mijn lichaam vormt dit soort hormonen zelf onvoldoende, waardoor ik totaal geen verzadiging ervaar en al jarenlang veel te veel eet namelijk. Is dit verstandig om te gaan doen?

Hormonen met eetlust beperkende eigenschappen

Er bestaan vele hormonen (overdrachtsstoffen) die eetlust beperkende eigenschappen bezitten.

Een groot deel van deze hormonen wordt gevormd in en door de gespecialiseerde kliercellen die gevestigd zitten in je darmwand.

Dit betekent dat wanneer je totaal geen verzadiging ervaart als gevolg van een zeer beperkte vorming van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen in je lijf, de werking van de kliercellen in je lijf (waaronder de gespecialiseerde kliercellen die gevestigd zitten in je darmen) niet al te best is.

De werking van kliercellen

Kliercellen zijn cellen die een product (zoals een hormoon) moeten vormen en uitscheiden (afgeven aan hun extracellulaire milieu) middels een proces genaamd exocytose zodra ze hiertoe gestimuleerd (geprikkeld) worden.

Hiertoe zijn kliercellen echter niet in staat wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en exocytose van hormonen door de kliercellen in je lijf onder valt) kunnen niet goed uitgevoerd worden in een lijf waarin tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen namelijk.

Dit betekent dat wanneer je totaal geen verzadiging ervaart als gevolg van een zeer beperkte vorming van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen in je lijf, er langdurige tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf en de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je lijf (zoals de vorming en exocytose van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen door de gespecialiseerde kliercellen die gevestigd zitten in je darmwand) niet goed verloopt.

Dagelijkse injecties met hormonen

Wanneer je dagelijks hormonen (overdrachtsstoffen) injecteert die je lijf zelf onvoldoende vormt, dan zullen de cellen in je lijf die receptoren voor deze hormonen bezitten opeens veel vaker gestimuleerd (geprikkeld) worden t.o.v. eerder om activiteit te vertonen (om enzymatische stofwisselingsprocessen uit te voeren).

Deze enzymatische processen kunnen echter niet goed uitgevoerd worden in en door deze cellen wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf (en de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je lijf niet goed verloopt als gevolg daarvan), dan kunnen afvalstoffen niet goed verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden, zal de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen ontbreken en kunnen de enzymen in je weefsels en cellen niet goed werken namelijk.

Dit betekent dat wanneer je dagelijks hormonen (overdrachtsstoffen) injecteert die je lijf zelf onvoldoende vormt, maar de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (tekorten die ten grondslag liggen aan het feit dat de lichaamseigen vorming van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen niet goed verloopt) niet opgelost worden, dit nadelige gevolgen kan hebben:

  • De cellen in je lijf die receptoren voor de geïnjecteerde hormonen bezitten zullen steeds verder uitgeput raken.
  • De cellen in je lijf die receptoren voor de geïnjecteerde hormonen bezitten zullen resistent worden voor de informatie die de geïnjecteerde hormonen op hen overdragen.
  • De tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (tekorten die ten grondslag liggen aan het feit dat de lichaamseigen vorming van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen niet goed verloopt) zullen steeds verder uitbreiden.
  • De kliercellen in je lijf zullen steeds verder verslechteren in werking.
  • De regulatie van je bloedwaardes (onder invloed van hormonen) zal steeds verder verslechteren.
  • De vorming en afgifte van stresshormonen in je lijf zal toenemen.

Conclusie:

  • Nee, niet wanneer gedurende het dagelijkse gebruik van deze injecties de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (tekorten die ten grondslag liggen aan het feit dat de lichaamseigen vorming van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen niet goed verloopt) niet opgelost worden, want in dat geval zal het dagelijks gebruik van deze injecties vele nadelige effecten zoals toenemende uitputting, disbalans en stress in je lijf veroorzaken namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: