Vandaag een antwoord op de vraag van Bert:

 • Sinds ik een dieet ben gestart heb ik het idee dat mijn medicatie minder goed werkt dan voorheen. Mijn vroegere klachten (klachten waarvoor ik mijn medicatie ben gaan gebruiken) komen opeens weer opdoemen namelijk. Hoe kan dit?

De werking van medicijnen

Medicijnen bezitten stoffen welke een remmend of activerend effect hebben op bepaalde processen in je lijf.

Dit remmende of activerende effect is het gevolg van de beïnvloeding van bepaalde enzymen in je lijf.

Dit betekent dat de werking van medicijnen zal afnemen, wanneer de enzymen welke beïnvloed moeten worden door de stoffen in je medicijn niet goed werken.

De werking van enzymen

De werking van enzymen zal verslechteren wanneer de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels verloren is gegaan en/of wanneer er te weinig co-enzymen in je weefsels aanwezig zijn.

Dit is aan de orde wanneer je dieet onvoldoende bijdraagt aan een blijvend goede verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf.

Dit betekent dat de werking van medicijnen zal afnemen, wanneer je dieet onvoldoende bijdraagt aan een blijvend goede verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf.

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf wordt geregeld door hormonen.

Deze kunnen echter niet goed werken (en dus ook niet goed de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je lijf regelen) wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Een slechte voedingstoestand zal heersen in je lijf wanneer je  dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf en ook overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat de werking van medicijnen zal afnemen, wanneer je dieet meer tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en meer overschotten in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt dan je eerdere eetpatroon.

Conclusie:

 • Dit komt omdat de werking van je medicijnen afhankelijk is van een goede vocht en voedingsstoffen verdeling over je lijf. Wanneer je huidige dieet de vocht en voedingsstoffen verdeling over je lijf doet verslechteren t.o.v. eerder, dan veroorzaakt je dieet dus ook een slechtere werking van je medicatie t.o.v. eerder.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: