Vandaag een antwoord op de vraag van Anneke:

  • Ik volg nu al een tijdje een calorie en koolhydraat beperkt dieet waarbij je heel de dag door koolhydraat arme groenten mag eten. Ondanks het feit dat ik ook daadwerkelijk heel de dag door groenten eet heb ik sinds de start van het dieet regelmatig last van obstipatie. Hoe kan dat? Groenten zitten toch boordevol vezels?

Obstipatie

Obstipatie is het gevolg van je darmwand spieren welke onvoldoende bewegen als reactie op de vulling van je darmen.

Dit betekent dat wanneer je heel de dag door groenten eet en je je darmen (als gevolg daarvan) regelmatig vult met onverteerbare koolhydraten (voedingsvezels), je alsnog last van obstipatie kan verkrijgen wanneer je darmwand spieren vervolgens niet goed in staat zijn om te bewegen (afwisselend aanspannen en ontspannen) als reactie op deze regelmatige vulling van je darmen.

De werking van spieren

Spieren kunnen enkel werken (bewegen) wanneer hun omgevingsvloeistof voldoende vocht (water) en voldoende opgeloste mineralen natrium, kalium, calcium en magnesium bezit.

Dit betekent dat de spieren in je darmwand zullen verslechteren in werking (en zullen stoppen met bewegen) wanneer je darmwand weefsel uitgeput raakt van vocht en uitgeput raakt van de opgeloste mineralen natrium, kalium, calcium en magnesium.

De verdeling van vocht en elektrolyten over je lijf

De verdeling van vocht en elektrolyten (zoals de opgeloste mineralen natrium, kalium, calcium en magnesium) over je lijf (en ook je darmwand weefsel) zal verslechteren wanneer de voedingstoestand in je lijf slecht is.

Dat is het geval wanneer je lichaam regelmatig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Dit betekent dat wanneer je calorie en koolhydraat beperkte dieet regelmatig tekorten in vocht of bovengenoemde voedingsstoffen vertoont en daardoor ook veroorzaakt in je lijf, het eten van groenten heel de dag door het ontstaan van obstipatie niet kan voorkomen, omdat je een verslechterde werking van je darmwand spieren in dat geval niet kan voorkomen.

Conclusie:

  • Dat klopt, maar het regelmatig belanden van vezels in je darmen garandeert niet dat je obstipatie kan voorkomen. Om obstipatie te kunnen voorkomen moet je darmwand weefsel optimaal voorzien worden in vocht en essentiële voedingsstoffen waaronder de opgeloste mineralen natrium, kalium, calcium en magnesium namelijk. Dit kan je enkel helpen garanderen wanneer je calorie en koolhydraat beperkte dieet optimaal voorziet in vocht en alle bovengenoemde essentiële voedingsstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: