Vandaag een antwoord op de vraag van Ilse:

  • Sinds de start van mijn dieet ben ik opeens erg stijf en stram. Kan dit door mijn dieet komen?

Stijfheid

Eiwitrijke weefsels (weefsels zoals spieren, pezen en gewrichten) hebben een licht basische omgevingsvloeistof nodig om soepel en flexibel te kunnen blijven.

Dit betekent dat stijfheid het gevolg is van spieren, pezen en gewrichten in je lijf welke hun licht basische omgevingsvloeistof hebben verloren.

Het behoud van de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels

Het behoud van een optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels is een gereguleerd proces.

Dit betekent dat je lichaam dit regelt m.b.v. signaalstoffen.

Helaas lukt het je lichaam niet dit proces te regelen wanneer het in een slechte voedingstoestand verkeert.

In dat geval lukt het je lichaam niet goed je bloedwaardes op pijl te houden en zal het vocht en vocht aantrekkende mineralen aan je weefsels gaan onttrekken, waardoor de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels verloren zal gaan namelijk.

Dit betekent dat stijfheid het gevolg is van een lichaam die regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert.

Het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf

Een goede voedingstoestand in je lijf kan je enkel behouden wanneer het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf voorkomen wordt en ook het ontstaan van overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf voorkomen wordt (onder andere middels hetgeen je eet en de stoffen welke dit bezit).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat stijfheid het gevolg kan zijn van een dieet welke tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en overschotten in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Conclusie:

  • Ja, dat kan wanneer je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: