Vandaag een antwoord op de vraag van Rita:

  • Mijn bloedsuikerspiegel waardes zijn ietwat aan de hoge kant. Ik heb begrepen dat dit komt doordat mijn cellen niet goed in staat zijn glucose op te nemen. Hoe kan het dat mijn cellen hier niet goed toe in staat zijn?

De opname van glucose in je cellen

Al je cellen zijn in het bezit van celmembranen.

Deze zijn opgebouwd uit membraan vetten genaamd fosfolipiden.

Grote water oplosbare voedingsstof moleculen, zoals glucose, kunnen membranen bestaand uit fosfolipiden (water afstotende voedingsstof moleculen) niet passeren wanneer er geen glucose transporters (dit zijn glucose transporterende membraan eiwitten) tussen de fosfolipiden in je celmembranen aanwezig zijn.

Dit betekent dat wanneer je cellen niet goed in staat zijn om membraan eiwitten, zoals glucose transporters, te vormen en deze na vorming tussen de fosfolipiden in hun membranen te plaatsen, je cellen niet goed in staat zullen zijn om glucose op te nemen.

De vorming van membraan eiwitten zoals glucose transporters

In je cellen kunnen twee soorten stofwisselingsprocessen uitgevoerd worden:

  • Katabole (afbrekende) processen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) processen.

De vorming van membraan eiwitten, zoals glucose transporters, valt onder de anabole processen.

Dit betekent dat wanneer je cellen niet goed in staat zijn om anabole processen uit te voeren, je cellen niet goed in staat zullen zijn om glucose op te nemen.

Anabole processen

Anabole (opbouwende en herstellende) processen kunnen enkel uitgevoerd worden in een lijf waarin geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen.

Het ontstaan van dergelijke tekorten in je lijf kan enkel voorkomen worden wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en in minimale mate voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen of (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, je cellen niet goed in staat zullen zijn om glucose op te nemen.

Conclusie:

  • Dit komt omdat je lichaam (alle cellen in je lichaam) goed voorzien moeten zijn in vocht en essentiële voedingsstoffen om glucose met behulp van membraan eiwitten genaamd glucose transporters op te kunnen nemen. Kennelijk veroorzaakt je voeding structurele tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen en zijn je cellen daardoor niet in staat om glucose op te nemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: