Vandaag een antwoord op de vraag van Renske:

  • Ik volg een ketogeen (sterk in koolhydraten beperkt) dieet. Ik heb begrepen dat je hersenen ten tijde van dit dieet alsnog gegarandeerd blijven van een voortdurende aanvoer van brandstoffen, maar dan niet meer in de vorm van glucose moleculen, maar in de vorm van ketonen. Toch merk ik dat mijn hersenen minder goed werken t.o.v. voorheen (toen ik dit dieet nog niet volgde), want ik ben sinds de start van mijn dieet erg vergeetachtig. Hoe kan dit?

De werking van je hersenen

In je hersenen vindt (onder andere) informatie overdracht, informatie verwerking en informatie opslag plaats.

Al deze processen vergen energie.

Energie kunnen je hersenen putten uit brandstoffen zodra deze in je hersencellen verbrand zijn tot een molecuul genaamd ATP.

Ten tijde van een ketogeen dieet krijgen je hersenen voortdurend ketonen aangeleverd als brandstof i.p.v. glucose, dus zullen je hersenen inderdaad geen tekorten in brandstoffen hoeven ervaren.

Echter…

Informatie overdracht, informatie verwerking en informatie opslag kan op dat moment (zodra je hersenen voortdurend brandstoffen in de vorm van ketonen aangevoerd krijgen) alsnog niet plaatsvinden in je hersenen.

Om informatie overdracht, informatie verwerking en informatie opslag goed te laten plaatsvinden in je hersenen moeten je hersencellen goed in staat zijn om intracellulaire en extracellulaire signaalstoffen (boodschapperstoffen) te vormen namelijk.

Deze signaalstoffen kunnen niet uit brandstoffen (ketonen) gevormd worden, maar moeten uit bouwstoffen gevormd worden.

Een aantal bouwstoffen kan je lichaam zelf vormen (dit worden niet-essentiële bouwstoffen genoemd), maar er zijn ook een aantal bouwstoffen (dit worden essentiële bouwstoffen genoemd) welke je lichaam niet zelf kan vormen.

Wanneer deze (de essentiële bouwstoffen) onvoldoende aanwezig zijn in je ketogene dieet, dan zal een tekort in deze stoffen in je lijf (en dus ook in je hersenen) ontstaan met een slechtere informatie overdracht, informatie verwerking en informatie opslag in je hersenen tot gevolg.

Dit betekent dat een voortdurende aanvoer van brandstoffen richting je hersenen (ketonen in dit geval) niet het behoud van een optimale hersenwerking garandeert en dus ook niet een optimaal werkend geheugen garandeert.

Essentiële bouwstoffen

Essentiële bouwstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Dit betekent dat wanneer je ten tijde van je (ketogene) dieet een optimaal werkend geheugen wilt behouden, je je dieet moet optimaliseren in vocht en bovengenoemde voedingsstoffen.

Conclusie:

  • Dit komt omdat je dieet enkel een voortdurende stroom van brandstoffen richting je hersenen garandeert, maar niet een optimale stroom van vocht en bouwstoffen (stoffen welke je hersenen nodig hebben om goed informatie over te kunnen dragen, te kunnen verwerken en op te kunnen slaan) richting je hersenen garandeert. Wanneer je dieet tekorten in essentiële bouwstoffen veroorzaakt, dan zal ondanks een voortdurende aanvoer van brandstoffen richting je hersenen je hersenwerking verslechteren en zal ook je geheugen in werking verslechteren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: