Vandaag een antwoord op de vraag van Mieke:

  • Ik volg een sterk in koolhydraten beperkt dieet, omdat ik heb begrepen dat de verbranding van vet in je lijf gestimuleerd wordt wanneer je je koolhydraat inname sterk beperkt. Nu las ik onlangs dat je in tijden van stress geen vetten zult verbranden. Is dit ook aan de orde wanneer je een sterk in koolhydraten beperkt dieet volgt?

Stress

In tijden van stress raakt je lichaam versneld uitgeput van energie, vocht en voedingsstoffen (waaronder essentiële) en heeft je lichaam moeite om je bloedwaardes op een constant en ideaal pijl te houden met behulp van hormonen als gevolg daarvan.

Wanneer je lichaam uitgeput is van energie, vocht en essentiële voedingsstoffen (waaronder essentiële) en moeite heeft om je bloedwaardes op een constant en ideaal pijl te houden als gevolg daarvan, dan zullen stress hormonen afgegeven worden in je lijf.

Stress hormonen zijn hormonen met uitsluitend katabole eigenschappen.

Dit betekent dat deze hormonen uitsluitend katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen stimuleren in je lijf.

Weet je welk proces door anti stress hormonen volop gestimuleerd wordt in je lijf na uitvoering van allerhande katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen onder invloed van stress hormonen?

  • Het proces gluconeogenese in en door je lever.

Dit betekent dat je lever in tijden van stress volop gestimuleerd wordt om nieuwe glucose te vormen uit de afbraak producten van andere voedingsstoffen (zoals de afbraak producten die voortkomen uit de afbraak van eiwitten en vetten).

Gevolg:

  • Er zal in tijden van stress alsnog veel glucose aanwezig zijn in je levercellen ook al volg je een sterk in koolhydraten beperkt dieet.

De verbranding van vet

De verbranding van vet zal enkel plaatsvinden in je lijf wanneer je bloedsuikerspiegel laag is.

Een lage bloedsuikerspiegel is echter niet aan de orde in tijden van stress, aangezien stress hormonen een verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Dit betekent dat er geen vet verbranding plaats zal vinden in je lijf in tijden van stress, ook al volg je een sterk in koolhydraten beperkt dieet.

Conclusie:

  • Ja, want in tijden van stress zal je bloedsuikerspiegel hoog zijn, ook al volg je een sterk in koolhydraten beperkt dieet. Vet verbranding vindt enkel plaats in je lijf wanneer je bloedsuikerspiegel laag is.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: