Vandaag een antwoord op de vraag van Roelien:

 • Ik zit al jaren in een rolstoel. Hierdoor is het verbruik in mijn lijf erg laag en kom ik erg makkelijk aan. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het verbruik in mijn lijf zo hoog mogelijk blijft ondanks mijn immobiliteit?

Het verbruik

Het verbruik in je lijf is afhankelijk van de enzymwerking in je weefsels:

 • Is de enzymwerking in je weefsels goed, dan is het verbruik in je lijf hoog.
 • Is de enzymwerking in je weefsels slecht, dan is het verbruik in je lijf laag.

Dit betekent dat wanneer je ervoor zorgt dat de enzymwerking in je weefsels goed blijft, het verbruik in je lijf zo hoog mogelijk zal blijven ondanks je immobiliteit.

De werking van enzymen

De enzymen in je weefsels kunnen enkel goed werken, wanneer de zuurtegraad in je weefsels optimaal (= licht basisch) is en er voldoende co-enzymen aanwezig zijn in je weefsels.

Dit is enkel het geval wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert en als gevolg daarvan goed in staat is om met behulp van hormonen vocht en voedingsstoffen (waaronder elektrolyten) gelijkmatig over je weefsels te verdelen.

Dit betekent dat wanneer je ervoor zorgt dat de voedingstoestand in je lijf goed blijft, ook de enzymwerking in je weefsels goed blijft en het verbruik in je lijf zo hoog mogelijk zal blijven ondanks je immobiliteit.

Het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf

Een goede voedingstoestand in je lijf kan enkel behouden blijven (met een blijvend goede enzymwerking in je weefsels en een blijvend hoog verbruik in je weefsels tot gevolg) wanneer je voeding goed in staat is om heersende tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf op te lossen en goed in staat is om het ontstaan van nieuwe tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zoveel mogelijk te voorkomen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Een goede voedingstoestand in je lijf kan niet behouden blijven wanneer je voeding weinig vocht en weinig essentiële voedingsstoffen levert, maar wel vele niet-essentiële stoffen levert.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je ervoor zorgt dat al je maaltijden en snacks zo optimaal mogelijk voorzien in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk voorzien in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, je er tevens voor zorgt dat de voedingstoestand in je lijf goed blijft, de enzymwerking in je weefsels goed blijft en het verbruik in je lijf zo hoog mogelijk zal blijven ondanks je immobiliteit.

Conclusie:

 • Door al hetgeen je eet zo optimaal mogelijk te voorzien in vocht en essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële stoffen. Op die manier zorg je ervoor dat de voedingstoestand in je lijf goed blijft en ook de enzymwerking in je weefsels goed blijft, waardoor het verbruik in je lijf zo hoog mogelijk zal blijven ondanks je immobiliteit.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: