Vandaag een antwoord op de vraag van Paulien:

  • Heel veel mensen geven aan hooggevoelig (hoog sensitief) te zijn tegenwoordig. Vroeger hoorde ik daar niemand over. Hoe kan het dat het aantal mensen dat aangeeft hooggevoelig te zijn zo sterk is gegroeid in de afgelopen jaren?

De gevoeligheid van je cellen

Al je cellen zijn in het bezit van celmembranen.

Deze celmembranen zijn opgebouwd uit fosfolipiden (membraan vetten).

Tussen deze fosfolipiden zijn membraan eiwitten en cholesterol moleculen aanwezig.

Een deel van deze membraan eiwitten betreffen receptor eiwitten.

Met behulp van deze receptor eiwitten kunnen je cellen prikkels (informatie) ontvangen.

De gevoeligheid van je cellen is dan ook afhankelijk van het aantal receptor eiwitten in hun celmembranen:

  • Wanneer je cellen veel receptor eiwitten in hun celmembranen bezitten, dan zijn ze erg gevoelig (kunnen en zullen ze veel prikkels ontvangen).
  • Wanneer je cellen weinig receptor eiwitten in hun celmembranen bezitten, dan zijn ze niet erg gevoelig (kunnen en zullen ze maar weinig prikkels ontvangen).

De vorming van nieuwe membraan eiwitten, waaronder nieuwe receptor eiwitten

In al je lichaamscellen worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Deze kan je onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen worden grote voedingsstof moleculen (waaronder membraan eiwitten) afgebroken tot kleinere delen in en door je cellen.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen worden grote voedingsstof moleculen (waaronder membraan eiwitten) gevormd uit meerdere kleinere delen in en door je cellen.

De gevoeligheid van je cellen zal dan ook toenemen wanneer je cellen vaker gestimuleerd worden om anabole dan katabole stofwisselingsprocessen uit te voeren.

Hormonen met anabole eigenschappen

Je cellen zullen pas stofwisselingsprocessen uit gaan voeren, nadat ze hiertoe gestimuleerd zijn door hormonen.

Wanneer je cellen vaker gestimuleerd worden om anabole dan katabole stofwisselingsprocessen uit te voeren, dan betekent dit dat er vaker hormonen met anabole eigenschappen aanwezig zijn in je bloed dan hormonen met katabole eigenschappen.

Dit is onder andere aan de orde wanneer je bloedsuikerspiegel vaker stijgt dan daalt.

Wanneer je bloedsuikerspiegel vaker stijgt dan daalt, dan zal het hormoon insuline (een hormoon met anabole eigenschappen) vaker aanwezig zijn in je bloed dan diens tegenhanger glucagon (een hormoon met katabole eigenschappen) namelijk.

Een regelmatige stijging van je bloedsuikerspiegel is aan de orde wanneer je regelmatig koolhydraat rijk eet, maar is ook aan de orde wanneer je lichaam regelmatig stress (uitputting) ervaart.

Wanneer je lichaam regelmatig stress (disbalans) ervaart, dan zal je bloedsuikerspiegel regelmatig verhoogd worden onder invloed van stress hormonen namelijk.De gevoeligheid van je cellen zal dan ook toenemen wanneer je regelmatig koolhydraat rijk eet en wanneer je lichaam regelmatig stress (uitputting) ervaart.

Conclusie:

  • Dit komt omdat het eet- en leefpatroon van veel mensen ervoor zorgt dat hun bloedsuikerspiegel vaker stijgt, dan dat het daalt, waardoor hun cellen vaker gestimuleerd worden om nieuwe receptor eiwitten te vormen en in hun celmembranen te plaatsen dan dat ze gestimuleerd worden om de aanwezige receptor eiwitten in hun celmembranen af te breken. Wanneer cellen veel receptor eiwitten in hun celmembranen bezitten, dan zal hun gevoeligheid hoog zijn en kunnen en zullen ze veel prikkels (informatie) ontvangen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: