Vandaag een antwoord op de vraag van Mandy:

 • Ik volg een ketogeen dieet (een dieet gericht op de verbranding van vet i.p.v. glucose). Sinds afgelopen week ben ik ook groene thee gaan drinken in de hoop dat ik door het drinken daarvan nog meer vetten zou gaan verbranden. Helaas is die hoop inmiddels vervlogen, want ik ben deze week net zoveel vet verloren als in de weken daarvoor. Hoe kan het dat ik niet meer vet ben verloren, terwijl ik heb gelezen dat de consumptie van groene thee de vet verbranding in je lijf verhoogt?

Vet verbranding

Vet verbranding (ook wel betaoxidatie genaamd) kan enkel plaatsvinden samen met zuurstof.

Zuurstof kan echter niet getransporteerd worden naar weefsels waar teveel afvalstoffen aanwezig zijn en de zuurtegraad verhoogd is geraakt als gevolg daarvan.

Dit betekent dat het drinken van groene thee de verbranding van vet in je lijf niet kan en niet zal verhogen, wanneer het drinken ervan niet bijdraagt aan een betere afvoer van afvalstoffen in je lijf t.o.v. eerder.

De afvoer van afvalstoffen

Afvalstoffen kan je onderverdelen in twee soorten:

 • Water oplosbare varianten.
 • Vet oplosbare varianten.

De afvoer van deze afvalstoffen kan enkel goed verlopen wanneer de vocht-  en elektrolytenbalans in je lijf goed gereguleerd kan worden met behulp van hormonen.

Dit is enkel het geval wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert en goed voorzien is in vocht en alle essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat wanneer je ketogene dieet tekorten in vocht en bovenstaande essentiële voedingsstoffen veroorzaakt en het drinken van groene thee deze tekorten niet op helpt lossen, de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet zal verbeteren door de consumptie van groene thee en ook de verbranding van vet in je lijf niet toe zal nemen door het drinken van groene thee.

Conclusie:

 • Dit komt omdat de verbranding van vet in je lijf enkel toe zal nemen wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf verbetert. Wanneer het drinken van groene thee de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet helpt verbeteren, dan zal de verbranding van vet in je lijf dus ook niet toenemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: