Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

 • Mijn darmslijmvlies verkeert in slechte conditie. Hierdoor is mijn weerstand erg laag. Kan ik met mijn voeding invloed uitoefenen op de conditie van mijn darmslijmvlies?

Je darmslijmvlies

Je darmslijmvlies betreft een laag van slijmstoffen (glycoproteïnes) die je darmwand cellen bedekt, bevochtigt (hydrateert) en beschermt.

Dankzij dit darmslijmvlies kunnen belastende stoffen en ziekteverwekkers die in je spijsverteringskanaal aanwezig zijn buiten je lijf gehouden worden.

Je darmslijmvlies zal in conditie verslechteren, wanneer de slijm producerende cellen die gevestigd zitten in je darmwand (gobletcellen genaamd) niet goed in staat zijn om nieuwe slijmstoffen (nieuwe glycoproteïnes) te vormen en uitscheiden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) zodra dat nodig is (zodra je darmslijmvlies aftakelt).

De vorming en uitscheiding van nieuwe slijmstoffen (nieuwe glycoproteïnes) m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes)

In alle cellen van je lijf (waaronder de cellen in je darmwand) worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Deze kan je onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door de cellen in je darmwand worden grote voedingsstof moleculen (waaronder eiwitten) opgenomen in de cellen in je darmwand en afgebroken tot kleinere delen in de lysosomen (afbraak en afvalblaasjes) van deze cellen.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door de cellen in je darmwand worden uit kleinere delen nieuwe grote voedingsstof moleculen (waaronder nieuwe glycoproteïnes) gevormd en uitgescheiden m.b.v. vesikels (transport en secretieblaasjes).

Dit betekent dat je darmslijmvlies enkel in conditie zal verbeteren, wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) processen in en door de cellen in je darmwand (waaronder de slijm producerende cellen in je darmwand) verbetert t.o.v. eerder.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen kunnen enkel uitgevoerd worden in en door de cellen in je darmwand wanneer de cellen in je darmwand kunnen beschikken over voldoende vocht en voldoende bouwstoffen.

Hierover kunnen de cellen in je darmwand echter niet beschikken wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan kunnen de hormonen die je bloedwaardes reguleren en ook de gelijkmatige verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en cellen (waaronder de cellen in je darmwand) reguleren niet goed werken en kunnen er uitsluitend katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen in en door de cellen in je darmwand uitgevoerd worden o.i.v. stresshormonen namelijk.

Dit betekent dat je darmslijmvlies enkel in conditie zal verbeteren, wanneer je voeding beter bij gaat dragen aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf t.o.v. eerder.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding (liefst op elk dat je iets eet) zo optimaal mogelijk voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

Gedurende de verwerking van niet-essentiële stoffen in je spijsverteringskanaal raakt je lichaam (raken je lichaamsweefsels en als eerste je darmwand weefsel) uitgeput van vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen):

 • Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
 • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor).
 • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride).
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet worden genoemd).
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat je darmslijmvlies enkel in conditie zal verbeteren, wanneer je voeding (liefst op elk moment dat je iets eet) zo optimaal mogelijk gaat voorzien in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en zo min mogelijk in bovengenoemde niet-essentiële stoffen.

Conclusie:

 • Ja, maar enkel wanneer je met je voeding voortdurend bij gaat dragen aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf. Zolang en wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan kunnen de hormonen die je bloedwaardes reguleren en de gelijkmatige verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en cellen (waaronder je darmwand cellen) reguleren niet goed werken, kunnen de cellen in je darmwand (waaronder de slijm producerende cellen in je darmwand) niet beschikken over voldoende vocht en bouwstoffen, zijn de cellen in je darmwand (waaronder de slijm producerende cellen in je darmwand) niet in staat om anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen uit te voeren na katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen, kunnen nieuwe slijmstoffen (nieuwe glycoproteïnes) niet gevormd en uitgescheiden worden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) in en door de slijm producerende cellen in je darmwand en kan je darmslijmvlies (een laag van slijmstoffen die je darmwand cellen bedekt, bevochtigt (hydrateert) en beschermt) niet in conditie verbeteren namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: