Vandaag een antwoord op de vraag van Moniek:

  • Klopt het dat je voeding voldoende vloeibare vetten moet bevatten om je celmembranen vloeibaar en flexibel te helpen houden?

Het behoud van vloeibare en flexibele vetten in je celmembranen

Al je celmembranen zijn opgebouwd uit membraan vetten genaamd fosfolipiden.

De vetten die in deze fosfolipiden aanwezig zijn betreffen voornamelijk vetten met meervoudig onverzadigde vetzuur ketens.

Vetten met meervoudig onverzadigde vetzuur ketens zijn vetten met een vloeibaar en flexibel karakter, maar zijn tevens vetten die heel makkelijk kunnen oxideren.

Weet je wat het gevolg is wanneer de meervoudig onverzadigde vetzuur ketens in je celmembranen oxideren?

  •  Dan zullen deze hun vloeibare en flexibele karakter verliezen.

Het is dan ook erg belangrijk dat je cellen goed in staat zijn om nieuwe fosfolipiden met ongeoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuur ketens daarin aanwezig te vormen en deze uit te scheiden richting hun celmembranen ter vervanging van varianten met geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuur ketens daarin aanwezig, want anders zullen je celmembranen hun vloeibare, flexibele karakter verliezen.

De vorming en uitscheiding van nieuwe fosfolipiden (membraan vetten)

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote voedingsstof moleculen (waaronder vetten) afgebroken tot kleinere delen.

Gedurende de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden uit kleinere delen nieuwe grote voedingsstof moleculen (waaronder nieuwe fosfolipiden) gevormd en uitgescheiden.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen niet goed verloopt, je cellen niet goed in staat zullen zijn om nieuwe fosfolipiden te vormen en uitscheiden richting hun celmembranen ter vervanging van varianten met geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuur ketens en je celmembranen hun vloeibare, flexibele karakter zullen verliezen.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van nieuwe fosfolipiden en het behoud van vloeibare en flexibele celmembranen van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je levercellen niet in staat om uit kleinere delen nieuwe voedingsstof moleculen (waaronder nieuwe fosfolipiden) te vormen en uit te scheiden en wanneer je levercellen hier niet goed toe in staat zijn, dan zullen ook alle overige cellen in je lijf hier niet goed toe in staat zijn namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding regelmatig vloeibare vetten bevat, maar onvoldoende bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je levercellen niet goed zal verlopen, je levercellen niet goed in staat zullen zijn om nieuwe fosfolipiden te vormen en uitscheiden richting hun celmembranen ter vervanging van varianten met geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuur ketens, ook alle overige cellen in je lijf hier niet goed toe in staat zullen zijn en je celmembranen alsnog hun vloeibare, flexibele karakter zullen verliezen.

Dit betekent tevens dat je enkel m.b.v. je voeding je celmembranen vloeibaar en flexibel kan helpen houden wanneer je voeding optimaal bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (waaronder essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren) in je lijf.

Conclusie:

  • Nee, want je celmembranen kunnen enkel vloeibaar en flexibel gehouden worden wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf. Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je niet garanderen enkel door voldoende vloeibare vetten in je voeding op te nemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: