Vandaag een antwoord op de vraag van Aletta:

  • Sinds ik in de overgang ben beland is mijn bot gezondheid sterk verslechterd (de dichtheid van mijn botten is sterk afgenomen). Kan ik een verdere verslechtering tegengaan door de consumptie van calciumrijke voeding (zoals zuivel) te verhogen?

De gezondheid van je botten

Je botten kunnen enkel gezond blijven (hun dichtheid behouden) wanneer de demineralisatie van je botten in evenwicht is met de remineralisatie van je botten.

Dit is enkel het geval wanneer je lichaam in evenwicht is en de verdeling van vocht en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen in je lijf goed gereguleerd kan worden onder invloed van hormonen.

In evenwicht is je lichaam echter niet vanzelfsprekend wanneer je in de overgang zit en het gehalte aan vrouwelijke geslachtshormonen opeens sterk is veranderd t.o.v. eerder.

Dit betekent dat je botten enkel gezond kunnen blijven wanneer je het verstoorde evenwicht in je lijf zo goed mogelijk m.b.v. je voeding weet te herstellen.

De voedingstoestand in je lijf

Je lichaam kan enkel diens evenwicht behouden wanneer het in een goede voedingstoestand verkeert.

Dit betekent dat een verstoord evenwicht in je lijf ook enkel kan herstellen wanneer de voedingstoestand in je lijf verbetert.

Deze verbeter je door je voeding te optimaliseren in vocht en essentiële voedingstoffen en te minimaliseren in niet-essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alcohol.
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat een verhoogde consumptie van calciumrijke voeding (zoals zuivel) niet een verdere verslechtering van je bot gezondheid kan voorkomen, omdat deze voeding niet in staat is om de voedingstoestand in je lijf in zijn geheel te verbeteren en dus ook niet in staat is om verdere demineralisatie van je botten te voorkomen.

Conclusie:

  • Nee, want calciumrijke voeding kan niet voorzien in al het vocht en alle essentiële voedingsstoffen welke je lichaam nodig heeft om in evenwicht te kunnen blijven en het evenwicht tussen de demineralisatie en de remineralisatie van je botten te kunnen herstellen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: