Vandaag een antwoord op de vraag van Emma:

  • Ik heb onlangs gelezen dat vetten nadat ze verbrand zijn als CO2 je lijf moeten verlaten. Ik wil graag heel veel vetten verbranden en volg om die reden een sterk in koolhydraten beperkt dieet. Nu wil ik graag weten hoe ik mijn CO2 uitstoot ten tijde van mijn dieet kan verhogen. Kan je me dat vertellen?

CO2

Wanneer vetzuren samen met zuurstof in je cellen verbrand worden, dan komt daar (behalve energie) ook water en CO2 (een gas) bij vrij.

Dit gas moet na vorming in je weefsels zo spoedig mogelijk afgevoerd worden en uitgeademd (uitgestoten) worden.

Wordt CO2 namelijk niet spoedig na vorming in je weefsels afgevoerd en uitgeademd (uitgestoten), dan zal de zuurtegraad in je weefsels verhoogd raken en zal er even geen nieuwe verbranding van vetzuren in je cellen mogelijk zijn.

Hemoglobine

CO2 moet afgevoerd worden m.b.v. een bloed eiwit genaamd hemoglobine.

Om een blijvend goede afvoer van CO2 te kunnen garanderen in je lijf moet dit bloed eiwit voortdurend ververst (opnieuw gevormd) kunnen worden in je lijf.

De vorming van nieuwe eiwitten in je lijf (waaronder het bloed eiwit hemoglobine) kan echter niet goed plaatsvinden wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Dit betekent dat het van belang is om geen slechte voedingstoestand in je lijf te veroorzaken wanneer je een hoge CO2 uitstoot (en een blijvend hoge verbranding van vet in je lijf) wenst.

Een slechte voedingstoestand

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat het van belang is om geen tekorten in vocht en bovengenoemde voedingsstoffen in je lijf te veroorzaken wanneer je een hoge CO2 uitstoot (en een hoge verbranding van vet in je lijf) wenst.

Conclusie:

  • Dit kan je doen door geen slechte voedingstoestand in je lijf te veroorzaken. Wanneer de voedingstoestand in je lijf verslechtert, dan kan hemoglobine (het bloed eiwit welke CO2 helpt afvoeren in je lijf) niet goed gevormd worden namelijk en zal je CO2 uitstoot dalen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: