Vandaag een antwoord op de vraag van Renske:

  • Ik heb onlangs gelezen dat je voeding al van invloed is op je bloedsuikerspiegel zodra het in je maag en darmen belandt. Klopt dat?

Je bloedsuikerspiegel

De hoogte van je bloedsuikerspiegel (het glucose gehalte in je bloedbaan) wordt gereguleerd door alvleesklier hormonen.

Alvleesklier hormonen betreffen de hormonen:

  • Insuline.
  • Glucagon.
  • Somatostatine.

Insuline is het hormoon dat zorgt voor een verlaging van je bloedsuikerspiegel.

Glucagon is het hormoon dat zorgt voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel.

Somatostatine is het hormoon die de vorming en afgifte van de hormonen insuline en glucagon remt, waardoor je bloedsuikerspiegel even niet meer gereguleerd kan worden (even niet meer verlaagd of verhoogd kan worden) onder invloed van de hormonen insuline en glucagon.

Dit betekent dat wanneer het hormoon somatostatine aanwezig is in je bloed, de regulatie van je bloedsuikerspiegel zal verslechteren en er stress (disbalans) zal ontstaan in je lijf als gevolg daarvan.

Het belanden van voeding in je maag en darmen

Zodra voeding in je maag en darmen belandt, dan heeft dit invloed op onder andere de zuurtegraad in je maag en darmen.

Wanneer de zuurtegraad in je maag en darmen wijzigt, dan worden de pH receptoren (receptoren die informatie over de zuurtegraad in je maag en darmen ontvangen) die gevestigd zitten in de wand van je maag en darmen geprikkeld.

Wanneer het belanden van voeding in je maag voor uitputting van je maagwand weefsel en (als gevolg daarvan) voor een verhoging van de zuurtegraad in je maagwand weefsel zorgt, dan zal de verwerking van informatie over de verhoogde zuurtegraad in je maagwand weefsel tot een verhoogde vorming en uitscheiding van het hormoon somatostatine in je lijf leiden.

Gevolg:

  • De regulatie van je bloedsuikerspiegel zal verslechteren.

Wanneer het belanden van voeding in je maag en darmen voor een goed verlopende vorming en uitscheiding van spijsverteringssappen in je maag en darmen en (als gevolg daarvan) voor een verlaging van de zuurtegraad in je maagwand weefsel en darmwand weefsel zorgt, dan zal de verwerking van informatie over de verlaagde zuurtegraad in je maagwand en darmwand weefsel tot een verminderde vorming en uitscheiding van het hormoon somatostatine in je lijf leiden.

Gevolg:

  • De regulatie van je bloedsuikerspiegel zal verbeteren.

Conclusie:

  • Ja, dat klopt, want het belanden van voeding in je maag en darmen is van invloed op de zuurtegraad in de wand van je maag en darmen. Wanneer de zuurtegraad in de wand van je maag en darmen wijzigt, dan is dit van invloed op de afgifte en werking van alvleesklier hormonen in je lijf (hormonen die de hoogte van je bloedsuikerspiegel reguleren).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: