Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

  • Ik volg al een hele tijd een koolhydraat arm dieet. In eerste instantie verloor ik veel vetmassa, maar sinds ik koolhydraat arm brood ben gaan bakken van amandelmeel en dit ben gaan eten, verlies ik geen vetmassa meer. Hoe kan dat?

Het verlies van vetmassa

Vetmassa zal je enkel verliezen wanneer er regelmatig vetzuur verbranding i.p.v. glucose verbranding plaatsvindt in de mitochondriën (energiefabriekjes) van je cellen.

Dit is enkel aan de orde wanneer je bloedsuikerspiegel laag is.

Dit betekent dat wanneer je geen vetmassa meer verliest sinds je koolhydraat arm brood op basis van amandelmeel bent gaan eten, je bloedsuikerspiegel sindsdien niet laag meer is.

Gluconeogenese (de vorming van nieuwe glucose moleculen in en door je lever)

Wanneer je voeding maar weinig glucose bezit, dan moet je bloedsuikerspiegel boven een aanvaardbare ondergrens gehouden worden m.b.v. door je lever gevormde glucose moleculen.

Wanneer het je lever echter niet goed lukt om nieuwe glucose moleculen te vormen middels het proces genaamd gluconeogenese en deze vervolgens ook uit te scheiden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes), dan zal er stress (disbalans) ontstaan in je lijf en zal je bloedsuikerspiegel sterk verhoogd worden onder invloed van stresshormonen.

Dit betekent dat wanneer je geen vetmassa meer verliest sinds je koolhydraat arm brood op basis van amandelmeel bent gaan eten, het je lever sindsdien niet meer goed lukt om nieuwe glucose moleculen te vormen en deze vervolgens ook uit te scheiden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes).

De werking van leverenzymen

De vorming van nieuwe glucose moleculen betreft een enzymatisch stofwisselingsproces.

Enzymatische stofwisselingsprocessen kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je levercellen wanneer de enzymen in je levercellen goed kunnen werken.

Enzymen kunnen echter niet goed werken wanneer de optimale zuurtegraad in je levercellen ontbreekt.

De optimale zuurtegraad in je levercellen zal ontbreken wanneer de membranen van en in je levercellen beschadigd zijn geraakt.

Wanneer de membranen van en in je levercellen beschadigd zijn geraakt, dan kunnen afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen niet goed verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden worden en zal de optimale zuurtegraad die enzymen nodig hebben om goed te kunnen werken verloren gaan namelijk.

Dit betekent dat wanneer je geen vetmassa meer verliest sinds je koolhydraat arm brood op basis van amandelmeel bent gaan eten, de membranen van en in je levercellen sindsdien beschadigd zijn geraakt.

Schade aan membranen

De membranen van en in je cellen zijn opgebouwd uit membraan vetten genaamd fosfolipiden met daartussen membraan eiwitten (glycoproteïnes) en cholesterol moleculen.

De fosfolipiden en membraan eiwitten in de membranen van en in je cellen raken regelmatig beschadigd en moeten vervolgens vervangen worden door nieuwe onbeschadigde varianten om schade aan de membranen van en in je cellen te kunnen herstellen.

De vorming en uitscheiding van nieuwe, onbeschadigde fosfolipiden en nieuwe onbeschadigde membraan eiwitten (glycoproteïnes) betreft een anabool (opbouwend en herstellend) stofwisselingsproces.

Anabole stofwisselingsprocessen kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je levercellen wanneer je levercellen voorzien zijn in vocht en alle essentiële voedingsstoffen, waaronder twee essentiële vetzuren en negen essentiële aminozuren.

Wanneer je koolhydraat arme voeding deze twee essentiële vetzuren en negen essentiële aminozuren niet in onbeschadigde toestand bezit, dan kunnen beschadigde fosfolipiden en beschadigde membraan eiwitten (glycoproteïnes) niet vervangen worden door nieuwe, onbeschadigde varianten, kan het ontstaan van schade aan de membranen van en in je levercellen niet voorkomen worden, kan de optimale zuurtegraad in je levercellen niet behouden blijven, zullen de enzymen in je levercellen in werking verslechteren en zullen je levercellen niet goed in staat zijn om enzymatische processen (zoals de vorming van nieuwe glucose moleculen) uit te voeren.

Dit betekent dat wanneer je geen vetmassa meer verliest sinds je koolhydraat arm brood op basis van amandelmeel bent gaan eten, je voeding sindsdien onvoldoende essentiële vetzuren en onvoldoende essentiële aminozuren in onbeschadigde toestand bezit.

Bakken met amandelmeel

Amandelen zijn noten.

Noten zijn in het bezit van essentiële (meervoudig onverzadigde) vetzuren.

Noten zijn ook in het bezit van essentiële aminozuren, maar zijn niet in het bezit van alle negen essentiële aminozuren.

De essentiële (meervoudig onverzadigde) vetzuren die noten bezitten zijn erg kwetsbaar en kunnen al oxideren bij blootstelling aan licht en lucht, maar zullen sowieso oxideren bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Geoxideerde vetzuren zijn beschadigde vetzuren die hun oorspronkelijke structuur hebben verloren.

Dit betekent dat wanneer je koolhydraat arm brood gaat bakken op basis van amandelmeel en dit ook regelmatig gaat eten, je koolhydraat arme voeding opeens veel meer beschadigde vetzuren zal gaan bevatten t.o.v. eerdere en je voeding veel eerder tekorten in vocht en onbeschadigde essentiële voedingsstoffen zal veroorzaken t.o.v. eerder.

Conclusie:

  • Dit komt omdat baksels op basis van amandelmeel veel beschadigde essentiële vetzuren en onvoldoende essentiële aminozuren bezitten. Wanneer je voeding weinig tot geen onbeschadigde essentiële vetzuren bezit en te weinig essentiële aminozuren bezit, dan kunnen anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen niet goed uitgevoerd worden in en door je cellen, kunnen de beschadigde membranen van en je cellen niet hersteld worden, kan de optimale zuurtegraad die enzymen nodig hebben om goed te kunnen werken niet behouden blijven in je cellen, kunnen enzymatische processen (zoals de vorming van nieuwe glucose moleculen) niet goed uitgevoerd worden in en door je cellen, kan je bloedsuikerspiegel niet goed boven een aanvaardbare ondergrens gehouden worden m.b.v door je lever gevormde glucose moleculen en zal je bloedsuikerspiegel sterk verhoogd worden onder invloed van stresshormonen. Wanneer je bloedsuikerspiegel sterk verhoogd wordt onder invloed van stresshormonen, dan zal de verbranding van vetzuren niet plaatsvinden in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: