Vandaag een antwoord op de vraag van Corry:

  • Ik ben onlangs gestart met een ketogeen vastendieet. Gedurende dit dieet moet ik mijn koolhydraat inname sterk beperken en mag ik enkel tussen 12 en 18 uur eten. Helaas lukt het me niet goed dit dieet vol te houden, want ik ervaar vele klachten gedurende de uren van vasten, waaronder duizeligheid. Hoe kan dit?

Duizeligheid

Duizeligheid zul je gaan ervaren wanneer je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan, de zuurtegraad in je bloedbaan en de hoeveelheid opgeloste stoffen in je bloedbaan) niet goed op pijl gehouden kunnen worden.

Dit is aan de orde wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt en de hormonen welke je bloedwaardes op pijl moeten helpen houden niet goed kunnen werken als gevolg daarvan.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig duizeligheid ervaart sinds je een ketogeen vastendieet bent gestart, de zuurtegraad in je weefsels sindsdien verhoogd is geraakt.

Het ontstaan van een verhoogde zuurtegraad in je weefsels

In je weefsels worden voortdurend afvalstoffen gevormd.

Deze afvalstoffen veroorzaken een verhoging van de zuurtegraad in je weefsels wanneer ze niet goed verdund, geneutraliseerd en afgevoerd kunnen worden.

Dit is aan de orde wanneer de vocht- en elektrolytenbalans in je lijf verstoord is geraakt en de gelijkmatige verdeling van vocht en elektrolyten over je weefsels niet goed verloopt.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig duizeligheid ervaart sinds je een ketogeen vastendieet bent gestart, de vocht- en elektrolytenbalans in je lijf sindsdien verstoord is geraakt.

De vocht- en elektrolytenbalans

De vocht- en elektrolytenbalans in je lijf wordt gereguleerd door hormonen.

Deze hormonen kunnen niet goed werken wanneer de voedingstoestand in je lijf slecht is (wanneer je lichaam een tekort in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat wanneer je regelmatig duizeligheid ervaart sinds je een ketogeen vastendieet bent gestart, er sindsdien tekorten in vocht- en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in je lijf zijn ontstaan.

Dit betekent tevens dat je duizeligheid pas af kan nemen wanneer je m.b.v. hetgeen je eet tussen 12 en 18 uur de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf helpt oplossen en het ontstaan van nieuwe tekorten helpt voorkomen.

Conclusie:

  • Dit komt, omdat je klachten zult gaan ervaren wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf en je lichaam als gevolg daarvan niet goed in staat is je bloedwaardes op pijl te houden. Kennelijk heeft je ketogene vastendieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: