Vandaag een antwoord op de vraag van Trees:

  • Ik volg een sterk in koolhydraten beperkt dieet en val goed af. Zo ook afgelopen week. Althans, tot aan het weekend. Na het weekend was ik al hetgeen ik afgelopen week was afgevallen weer aangekomen namelijk. Wat dacht je waardoor? Door het drinken van één enkel wijntje! Hoe kan het drinken van één enkel wijntje zoveel effect hebben op je gewicht?

Gewichtstoename

Je gewicht zal flink toenemen wanneer zowel je vetmassa als ook je vochtmassa stijgt.

Dit betekent dat wanneer hetgeen je eet of drinkt zowel de vorming van vet in je lijf als ook vocht retentie in je lijf doet veroorzaken, je gewicht flink zal toenemen.

De consumptie van wijn

Wijn bevat alcohol.

De ontgifting van alcohol doet je lever weefsel uitputten.

Het doet het uitputten van energie, maar ook van vocht.

Wanneer je lever weefsel uitgeput is geraakt van vocht en de zuurtegraad in je lever weefsel is gestegen, dan zal je lever gestimuleerd worden om vetten te vormen, zal de verdeling van vocht over je lichaamsweefsels verslechteren, zal de afvoer van afvalstoffen in je weefsels verslechteren en zal vocht retentie volop plaatsvinden in je lichaamsweefsels.

Dit betekent dat de consumptie van wijn een flinke gewichtsstijging kan doen veroorzaken, vooral wanneer het vocht gehalte in je lever weefsel al niet zo hoog is.

Koolhydraatbeperking

Wanneer je je koolhydraat inname sterk beperkt, dan zullen je glycogeen reserves uitgeput raken en zal je lichaamsvochtgehalte dalen.

Dit betekent dat wanneer je gedurende het volgen van een sterk in koolhydraten beperkt dieet een alcoholische drank drinkt, je lever weefsel enorm snel uitgeput zal raken van vocht en dit enorm snel tot de vorming van vet en vochtretentie in je lijf zal leiden (veel sneller dan wanneer je je koolhydraat inname niet sterk beperkt) met ook een enorme gewichtsstijging (veel sneller dan wanneer je je koolhydraat inname niet sterk beperkt) tot gevolg.

Conclusie:

  • Dit komt omdat alcoholische dranken de uitputting van vocht in je lever weefsel doen veroorzaken met de vorming van vet in je lijf en vocht retentie in je lijf tot gevolg. Deze uitputting zal vooral heel snel plaatsvinden wanneer je een sterk in koolhydraten beperkt dieet volgt en het vocht gehalte in je weefsels inclusief je lever weefsel als gevolg daarvan al lager is dan anders.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: